Gitzwarte dag aan de kust: vier zwemmers overleden

Bron © AD

Op verschillende stranden aan de Nederlandse kust is zondag de rode vlag gehesen. Afbeelding: ANP

Een combinatie van aflandige wind en sterke stroming is zondag vier zwemmers fataal geworden. Twee mannen overleden in de middag bij Den Haag en later op de dag overleefden twee zwemmers bij Zandvoort en Wijk aan Zee de gevaarlijke stroming in de Noordzee niet.

Op de stranden van Zuid- en Noord-Holland is zondag de rode vlag gehesen. Ook werd een NL-Alert verstuurd. De boodschap: ga niet zwemmen, de zee is gevaarlijk. Alleen in Den Haag moest de reddingsbrigade al tientallen mensen uit zee halen.

Twee mannen overleden bij Den Haag. Ze werden bij het Zuiderstrand uit zee zijn gehaald nadat ze daar in de problemen waren gekomen. Het gaat om een 28-jarige man die omstreeks 13.00 uur uit zee was gehaald en een 24-jarige man zonder vast woon- en verblijfplaats die rond 16.30 uur uit het water werd gered. Beide mannen werden daarna gereanimeerd, maar overleden toch, meldt de politie.

De Veiligheidsregio Kennemerland meldt dat later ook een zwemmer in Wijk aan Zee en een zwemmer in Zandvoort om het leven kwamen. Die personen werden zondagavond uit het water gehaald. Een woordvoerster van de Veiligheidsregio meldt dat er zondagmiddag nog weinig aan de hand was aan de kust in Noord-Holland, maar dat de stroming begin van de avond een stuk sterker werd met fatale gevolgen voor twee zwemmers.

‘Zeer verraderlijke zee’

,,De stroming en de wind die is opgestoken zorgen voor een zeer verraderlijke zee”, aldus een zegsman van de reddingsbrigade in Den Haag eerder vandaag. ,,Op het strand is het enorm druk. Hulpdiensten komen maar met moeite tussen de mensen door. Bij de strandopgangen moeten soms eerst scooters en fietsen worden weggehaald die de doorgang voor hulpdiensten versperren.” Wie toch in het water verkoeling wil zoeken, doet er verstandig aan maar ‘tot de knieën’ te gaan.

De reddingsbrigade in Den Haag moest al tientallen keren in actie komen. ,,De reddingsbrigade heeft heldendaden verricht en een groot aantal mensen uit zee gered”, aldus locoburgemeester Hilbert Bredemeijer van Den Haag. Het stadsbestuur laat weten intens mee te leven met de nabestaanden van de overleden mannen.

Monster

Voor de kust van Monster, iets onder Kijkduin, werden de strandgasten vanmiddag verzocht het water uit te gaan. Met reddingsboten en een helikopter werd daarna gezocht naar een vermiste persoon. Een keten van badgasten en medewerkers van de reddingsbrigade zocht mee in de eerste meters van het water. Na twee uur werd de zoektocht gestaakt, de persoon was niet gevonden.

Vermiste zwemmer

De Politie Amsterdam meldde zondagmiddag via Twitter dat in het water bij park Somerlust een stoffelijk overschot is gevonden. Sinds zaterdag werd er gezocht naar een vermiste zwemmer.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen