Snikheet, maar een airco kan coronaproblemen veroorzaken

Bron © WijLimburg

Afbeelding: © Getty Images

De airco’s bij bedrijven draaien op volle toeren deze dagen. Ze zorgen voor verkoeling, maar kunnen ook coronaproblemen veroorzaken als ze niet geïntegreerd zijn in een luchtventilatiesysteem. “Airco’s recirculeren de binnenlucht, ze kunnen coronadeeltjes snel verspreiden.”

Dat zegt Wim Daemen van Klaver Groep. Het Venlose bedrijf is onder meer gespecialiseerd in binnenklimaat. “Veel mensen denken dat airco’s verse buitenlucht aanzuigen. Maar dat is een misverstand. Een airco recirculeert en koelt de binnenlucht waardoor die kwalitatief steeds minder wordt.”

Luchtventilatie Het kantoor wordt er lekker koel van. Maar een eventueel aanwezig coronadeeltje, een aerosool, wordt zo ook makkelijk verspreid. Gebruik airco’s dan ook alleen met een goede ventilatie, zegt Daemen. “Je kunt de ramen openzetten, maar daarmee weet je niet of je aan de normen voldoen. Dit geldt ook voor oudere luchtbehandelingsystemen met recirculatiefunctie. Met een modern en regelbaar of gebalanceerd mechanisch ventilatiesysteem weet je dat wel. Zo’n systeem brengt verse, nieuwe lucht naar binnen en oude lucht naar buiten.”

Ondermaats Bedrijven zijn volgens het huidige bouwbesluit verplicht om de lucht regelmatig te verversen, aldus Daemen. Hoe vaak, dat hang af van de ruimte. “Onderzoek van onder andere het RVO/RIVM toont aan dat de luchtkwaliteit in panden vaak ondermaats is. Twijfel je over je ventilatie- of luchtbehandelingssysteem, laat het dan checken. Better safe than sorry. Het voorkomt dat straks een deel van je personeel ziek thuis zit.”


De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg