Veel bijval voor verplicht testen ‘code-oranjereizigers’

Bron © ANP

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Voor het verplicht laten testen van vakantiegangers uit gebieden waarvoor code oranje geldt (alleen noodzakelijke reizen) bestaat veel steun. Van de Nederlanders is 89 procent het eens met zo’n maatregel. 82 procent wil zulke reizigers liever nog altijd na thuiskomst twee weken in quarantaine doen. Bijna de helft vindt ‘alleen testen bij klachten’ geen goed idee.

Dat meldt I&O Research woensdag op basis van onderzoek onder 3650 Nederlanders. De enquête vond plaats na de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) van vorige week. De Jonge meldde dat op Schiphol een teststraat wordt ingericht voor reizigers uit een risicogebied. In de straat geldt het principe van vrijwilligheid omdat het juridisch niet haalbaar is mensen te dwingen.

Lees ook: ‘Kabinet moet ambitie tonen om tweede coronagolf af te wenden’

In de persconferentie werd ook duidelijk dat bezoekers van horecagelegenheden hun naam en telefoonnummer achter moeten laten, zodat ze door de GGD gebeld kunnen worden als iemand anders die er was besmet blijkt. Zes op de tien ondervraagden vindt dit een goede maatregel, een op zeven vindt dit niet goed. De steun is ongeveer gelijk onder alle leeftijdsgroepen

Volgens het onderzoek staan Nederlanders nog steeds in grote meerderheid achter de coronamaatregelen van het kabinet. Het beleid heeft nog steeds steun van driekwart van de kiezers. De vorige drie maanden was dat ook zo.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen