En wéér is het meer dan 30 graden: recordlange reeks van tropisch warme dagen behaald

Afbeelding: ANP

Woensdag is het in De Bilt opnieuw tropisch warm. Hiermee is een uniek record gebroken. Nog niet eerder werd het 7 dagen achter elkaar 30 graden of warmer, meldt Weerplaza. De hittegolf is daarmee nog niet op haar retour.

Het KNMI heeft wederom een code oranje uitgeroepen, wegens de aanhoudende hitte. Vooral in het zuiden en zuidoosten kan het extreem warm worden, met maximumtemperaturen van 35 graden of iets daarboven.

De code oranje geldt voor Limburg, Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland. In de overige provincies geldt code geel. Alleen op de Waddeneilanden geldt code groen. Ook in stedelijke gebieden elders in het land kan het opnieuw 35 graden worden, meldt het KNMI.

In de loop van de dag begint de bewolking toe te nemen en ontstaan vooral in het zuiden weer enkele stevige onweersbuien met kans op hagel, windstoten en veel regen. In de avond trekken de buien verder noordwaarts, maar tegelijkertijd lossen ze ook op. Donderdag ontstaan opnieuw regen- en onweersbuien, waarmee de ergste hitte uit ons land wordt verdreven. De nachten blijven warm met temperaturen rond 20 graden.

Lees ook: Koester de hitte, het is gezond voor je lichaam: ‘Zet de airco niet zo koud of zelfs uit’

Het zeer warme weer houdt waarschijnlijk tot en met donderdag aan, daarna volgt een geleidelijke afkoeling. De temperatuur zakt de komende dagen flink. Leon Saris van Weerplaza: ,,Nadat we de afgelopen paar dagen boven de 35 graden uitkwamen zal dit voor veel mensen als een welkome verkoeling komen. Droog blijft het hierbij niet. Dagelijks blijft er kans op regen- en onweersbuien terwijl het kwik langzaam blijft dalen naar normalere waarden. Gemiddeld wordt het midden tot eind augustus 21 graden. Daar blijven we voorlopig nog wel boven. Al komen we tegen het eind van de maand behoorlijk dicht bij de waarde die we klimatologisch mogen verwachten. De neerslaghoeveelheid neemt hierbij wel behoorlijk toe. Dat dit in korte en soms hevige buien komt, lijkt op dit moment het meest waarschijnlijk.”

Buienwolken

Hoe ontstaat zo’n korte, soms hevige bui? Meteoroloog Michiel Severing legt uit: ,,Buienvorming komt pas op gang indien de wolken een ‘zetje’ krijgen om uit te groeien tot grote buienwolken. Dat zetje is bijna nergens aanwezig dus de vorming van buien is moeilijk. Zodra er ergens toch een bui ontstaat, gaat die bui zelf meerdere ‘zetjes’ geven en zien we meer buien ontstaan. Gisteren zorgde dat domino-effect uiteindelijk voor talrijke zware buien. Vandaag is het domino-effect weer mogelijk, maar het is niet zeker dat het gebeurt. Het betekent in ieder geval dat er vanaf de namiddag kans is op zware buien.”

Record sinds 1901

Vanaf 6 augustus was er dagelijks wel ergens sprake van recordwarmte. Telkens was het warmer dan ooit gemeten, terwijl de temperatuur in De Bilt onverminderd hoog bleef met waarden boven de 30 graden. Woensdag werd het opnieuw warmer dan 30 graden in De Bilt en daarmee is een nieuw record gevestigd, meldt Weerplaza. Nog niet eerder werd het zeven dagen achter elkaar 30 graden of warmer.

Ook de landelijke recordreeks lijkt zich met nog een extra dag te kunnen verlengen. Donderdag wordt het nog eenmaal tropisch warm in De Bilt waarmee we op een reeks van acht tropische dagen uitkomen. ,,Het blijkt dus wel dat het deze week uniek warm was in Nederland”, vertelt Leon Saris van Weerplaza.

Door Bonne Kerstens

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen