Drie verdachten verwoestende brand in apenhuis dierentuin Krefeld voor de rechter

Bloemen en knuffels voor de ingang van de dierentuin in Krefeld na de brand waarbij dertig beesten omkwamen. Gorilla Massa (zie foto) was bij iedereen in Krefeld bekend Afbeelding: Lé Giesen

Een Krefeldse vrouw en twee dochters moeten voor de rechter verschijnen omdat ze schuldig zouden zijn aan de brand in het apenverblijf van de dierentuin van Krefeld tijdens nieuwjaarsnacht. Bij de brand kwamen dertig apen om het leven.

Vlak na middernacht ontstond er brand in het apenverblijf van de Zoo Krefeld. De politie ontdekte al snel dat die was veroorzaakt door een Himmeslaterne, een wensballon. De vrouwen meldden zich meteen na de brand zelf bij de politie met het verhaal dat ze vijf wensballonnen hadden opgelaten om het nieuwe jaar te vieren. Ze hadden aan vervolging kunnen ontkomen door een hoge boete, waarvan het Openbaar Ministerie de hoogte niet wil zeggen, te betalen. De moeder en haar dochters weigeren echter in te gaan op de schikking en moeten daarom binnenkort voor de strafrechter verschijnen. Bouwkundig onderzoek heeft uitgewezen dat met het apenhuis niets mis was.

Lees ook: Verwoestende brand in apenverblijf Krefeld zette ook wereld van Limburgse Jacey (10) op zijn kop

Emotie

De nieuwjaarsnachtbrand zorgde voor veel emotie in Krefeld. Velen kenden Sungai, Lia, Suria, Boma, Charlie, Changi, Massa en al die andere slachtoffers vaak vanaf hun kindertijd. Binnen de kortste keren lang de stoep voor de ingang van de dierentuin vol met bloemen, knuffels, brieven en foto’s van de apen. Maar de brand leidde ook tot veel discussie in Duitsland over het houden van dieren in een dierentuin. De Bond tegen Misbruik van Dieren haalde geërgerd bloemen, knuffels, brieven en foto’s weg die voor de ingang van de dierentuin waren neergelegd. Volgens de bond hadden de dieren geen enkele kans om te ontsnappen aan de vlammenzee.

Door Jos Bouten

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen