De hittegolf gaat nog even door (maar daarna is het klaar met de zomer)

Afbeelding: ANP

Hoewel ons land na de extreme hitte werd getrakteerd op stevige buien, is de hittegolf nog niet voorbij. Zondag is een piekdag met 26 á 31 graden en ook volgende week blijft het zomers warm. Maar daarna is het meteen klaar met de zomer, voorspelt Weerplaza.

De 37 graden van afgelopen week halen we niet, maar het wordt zondag wederom benauwd. Het is de aanloop naar een kantelpunt: zondagavond trekken regen-, hagel- en onweersbuien over het land. ,,Die kunnen echt stevig zijn’’, zegt meteoroloog Marsel Blok. ,,Er valt dan veel water in korte tijd.’’

Daarna is het gedaan met de benauwdheid en gaan we terug naar ‘typisch Nederlands zomerweer’, met maandag, dinsdag en woensdag temperaturen van 22 á 26 graden. Er zijn stapelwolken en ‘s avonds kunnen buitjes vallen. De wind komt weliswaar vanaf zee, maar is niet heel verkoelend. ,,Want hij komt vanuit het warme zuiden’’, zegt Blok. ,,En het zeewater is de afgelopen week ook aardig op temperatuur gekomen.’’

De nachten worden in elk geval eindelijk aangenamer. Van zondag op maandag is het met 17 á 21 graden nog warm, maar de dagen daarna geeft de thermometer ‘s nachts nog hooguit 15 á 16 graden aan.

Laatste stuiptrekking

Het lijkt er sterk op dat donderdag en vrijdag dan weer wat warmer worden; in Limburg kan het kwik zelfs stijgen tot 30 graden.

,,Ik zou bijna zeggen: een laatste stuiptrekking van de zomer’’, aldus Blok. ,,Alles wijst erop dat het vanaf zaterdag koeler wordt, bijvoorbeeld met meer stapelwolken. Het wordt dan nog 18 á 23 graden. Dan ben je die hittegolf snel vergeten’’, lacht hij.

Door Leon van Wijk

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen