Staartje hittegolf mét onweer: KNMI roept code geel uit voor het hele land

Bron © ANP

Afbeelding: Getty Images

Het KNMI heeft voor het hele land code geel uitgeroepen. In de middag en avond komen onweersbuien voor, soms met hagel. In het zuiden en westen kunnen bij buien ook windstoten tot ongeveer 70 km/uur voorkomen. Ook is er kans op blikseminslag.

De maximumtemperaturen lopen uiteen van 26 graden in het Waddengebied tot 31 graden in het oosten en Limburg.

Lees ook: De hittegolf gaat nog even door (maar daarna is het klaar met de zomer)

Op diverse plaatsen in Parkstad, met name in Merkelbeek, Schinnen, Hoensbroek en Brunssum is de brandweer zondagmiddag in de weer geweest vanwege stormschade en wateroverlast. In Brunssum kwamen na een stortbui al enkele straten onder water te staan. Ook viel er een boom op een geparkeerde auto.

De verwachting is dat in de avonduren nog meer regen-, hagel- en onweersbuien over het land zullen trekken. ,,Die kunnen echt stevig zijn’’, zegt meteoroloog Marsel Blok. ,,Er valt dan veel water in korte tijd.’’

Daarna is het gedaan met de benauwdheid en gaan we terug naar ‘typisch Nederlands zomerweer’, met maandag, dinsdag en woensdag temperaturen van 22 á 26 graden. Er zijn stapelwolken en ‘s avonds kunnen buitjes vallen. De wind komt weliswaar vanaf zee, maar is niet heel verkoelend. ,,Want hij komt vanuit het warme zuiden’’, zegt Blok. ,,En het zeewater is de afgelopen week ook aardig op temperatuur gekomen.’’

De nachten worden in elk geval eindelijk aangenamer. In de nacht van zondag op maandag wordt het met 17 á 21 graden nog warm, maar de dagen daarna geeft de thermometer ‘s nachts nog hooguit 15 á 16 graden aan.

Laatste stuiptrekking

Het lijkt er sterk op dat donderdag en vrijdag dan weer wat warmer worden; in Limburg kan het kwik zelfs stijgen tot 30 graden.

,,Ik zou bijna zeggen: een laatste stuiptrekking van de zomer’’, aldus Blok. ,,Alles wijst erop dat het vanaf zaterdag koeler wordt, bijvoorbeeld met meer stapelwolken. Het wordt dan nog 18 á 23 graden. Dan ben je die hittegolf snel vergeten’’, lacht hij.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →