Oranje zonder fans tegen Polen en Italië

Bron © AD

Zo zal het er volgende maand in Amsterdam niet aan toegaan. Afbeelding: ANP XTRA

Het Nederlands elftal voetbalt de volgende maand de thuiswedstrijden tegen Polen en Italië in de Nations League nog zonder publiek. De Europese voetbalbond heeft woensdag tijdens een meeting met alle 55 lidstaten laten weten dat het nog te vroeg is voor fans bij landenwedstrijden.

De UEFA vergaderde woensdag met alle aangesloten bonden. De Europese voetbalbond wil op 24 september tijdens de Europese Super Cup in Boedapest een beperkt aantal supporters toelaten. Die eindstrijd geldt als testwedstrijd. De Champions League en Europa League worden deze week ook zonder publiek afgewerkt.

Ook de Nederlandse voetbalsters spelen het eerstvolgende duel, met Rusland (18 september), in een leeg stadion. Fans zijn eveneens niet welkom bij de komende duels van Jong Oranje met Wit-Rusland (4 september) en Noorwegen (8 september)

‘Erg jammer’

,,We hebben met z’n allen lang op deze wedstrijden moeten wachten. Het is heel mooi dat het interlandvoetbal weer begint, maar het is ook erg jammer dat hier geen publiek bij aanwezig kan zijn”, reageert Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. „Het is wel begrijpelijk dat de UEFA hiervoor kiest, om geen onderlinge verschillen te laten ontstaan tussen de 55 landen waarin UEFA-interlands worden gespeeld. Laten wij hopen dat we bij Nederland-Mexico op woensdag 7 oktober wel weer publiek kunnen ontvangen.”

De nationale bonden kregen het advies van de UEFA om aan hun regering te vragen of voetballers uit landen met veel coronabesmettingen niet steeds in quarantaine moeten voor en na hun reis. De meeste spelers worden nu al regelmatig bij hun club getest en zouden de veiligheid van de samenleving niet in gevaar brengen.

De UEFA wil alle nationale bonden ook de vrijheid geven om wedstrijden op neutraal terrein te voetballen, als de situatie daarom vraagt.

Het Nederlands elftal speelt de duels met Polen (4 september) en Italië (7 september) in de Johan Cruijff Arena.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →