Bestorming Spaanse enclave Melilla door migranten

Archieffoto van migranten die over de hekken rond Melilla klimmen. Afbeelding: AP

Honderden migranten hebben de hekwerken rond de Spaanse enclave Melilla in Marokko bestormd. Spaanse media melden dat het om naar schatting driehonderd mensen gaat van wie het er dertig gelukt is om aan Spaanse kant te komen. Eén migrant vond daarbij de dood en er zijn meerdere gewonden gevallen.

De migrant die om het leven kwam, was een van de dertig die het donderdagochtend vroeg lukten om Europese grond te bereiken. Volgens een woordvoerder van de Guardia Civil kreeg de man een hartaanval. ,,De reddingsdiensten konden niets meer voor hem doen”, tekent persbureau AP op. ,,Het was een natuurlijke dood.” Acht andere migranten werden behandeld voor kleine verwondingen, drie dienders van de Guardia Civil ook.

De omheinde Spaanse enclave ligt ruim 250 kilometer ten oosten van Tanger en vormt het reisdoel van veel illegale migranten. De Marokkaanse politie probeert dergelijke bestormingen met man en macht te voorkomen, maar toch vinden die nog al eens plaats. Veel migranten hopen er zonder een gevaarlijke en dure tocht over zee de Europese Unie te bereiken. Samen met de Spaanse enclave Ceuta vormt Melilla ruim 20 vierkante kilometer EU-gebied op het Afrikaanse vasteland.

Volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in het eerste halfjaar van 2020 zeker 1383 migranten zonder toestemming via Ceuta en Melilla binnengekomen, 1930 minder dan in het eerste halfjaar van 2019.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen