Ontketende Van der Breggen doorbreekt hegemonie Van Dijk bij EK tijdrijden

Anna van der Breggen stralend op het podium met de trui voor Europees kampioene tijdrijden. © AD/Cor Vos

Anna van der Breggen heeft zich twee dagen na het veroveren van de nationale titel op de weg ook gekroond tot Europees kampioene tijdrijden. Beide titels had de 30-jarige Zwolse nooit eerder in haar carrière gewonnen.

Redactie

Van der Breggen doorbrak daarmee in het Franse Plouay de hegemonie van Ellen van Dijk, die alle voorgaande edities (2016, 2017, 2018 en 2019) van de tijdrit op het EK had gewonnen. De 33-jarige renster van Trek-Segafredo moest deze keer genoegen nemen met zilver.

Lees ook: Van der Breggen klopt topfavoriete Van Vleuten en pakt eerste nationale titel op de weg

Waar Van der Breggen (Boels Dolmans) zaterdag iedereen het nakijken gaf op de VAM-berg in Drenthe, reisde Van Dijk al eerder af naar Frankrijk om zich volledig te kunnen richten op het prolongeren van haar Europese titel te richten.

Tegen de in bloedvorm verkerende Van der Breggen bleek echter geen kruid gewassen. Ze rekende snel af met de voor haar gestarte Zwitserse Marlen Reusser (die nog wel brons pakte) en had halverwege het 25,6 kilometer lange parcours een voorsprong van 7 seconden op Van Dijk. In het tweede deel liep het verschil zelfs op naar een halve minuut.

,,Ik had me hier al lang op gericht en heb er ook tijdens de coronaperiode heel veel werk aan besteed”, zei Van der Breggen. “Het voelt heel goed dat het zich uitbetaalt.”

De 30-jarige wielrenster van Boels Dolmans gaf aan dat het parcours rond Plouay haar goed ligt. ,,Met deze golvende heuvels in deze regio moet je goed schakelen om de snelheid mee te kunnen nemen in de klimmetjes. Daar houd ik wel van en ik wist dat ik een goede kans had om hier te winnen.”

Donderdag strijden de vrouwen om de Europese titel op de weg. Dan zijn ook Annemiek van Vleuten, Demi Vollering, Marianne Vos, Lorena Wiebes, Amy Pieters en Chantal van den Broek-Blaak van de partij.

© AD/Cor Vos

Gerelateerde berichten

Ander nieuws