In 90 seconden: Wat je moet doen als je vakantieadres ineens ‘oranje’ wordt?

Was je eindelijk net lekker op vakantie, verandert het reisadvies ineens naar oranje. Oftewel: ineens wordt reizen afgeraden naar jouw vakantiebestemming, zoals maandag met Spanje en delen van Frankrijk gebeurde. De logische vraag: en nu? We leggen het je uit in 90 seconden.

Nou je hoeft niet halsoverkop de caravan aan de trekhaak te hangen, maar er zijn wel degelijk gevolgen. Zo blijft je verzekering gelden tot het eerstvolgende moment dat je naar huis kunt reizen. Blijf je langer, dan vervalt de dekking. De terugreis is in ieder geval je eigen verantwoordelijkheid.

Lees ook: Zo doen wij het in vergelijking met andere Europese landen

Quarantaine

Eenmaal thuis volgt quarantaine. En die duurt tien dagen. Dat geldt ook als het reisadvies naar oranje is gegaan tijdens je verblijf. Als je denkt daar met een test onderuit te komen, heb je pech. Ook als uit de test blijkt dat je geen corona hebt, geldt quarantaine. Dat komt omdat je aan een test niet kunt zien of iemand een paar dagen later alsnog ziek wordt.

Als je met de auto door een ’oranje’ gebied moet reizen om thuis te komen, moet je ook in quarantaine. Alleen als je gewoon door kunt rijden – dus niet stoppen voor een broodje langs de snelweg of tanken – dan hoeft het niet.

Lees ook: Frankrijk: overal mondkapjes, toch besmettingen

Werk

Ook op je werk heeft het gevolgen. Als je bewust vertrok naar een oranje gebied, kun je fluiten naar je salaris als thuiswerken geen optie is. Als tijdens het verblijf het vakantieoord ineens oranje kleurt, moet je werkgever wel doorbetalen.

School

Ook schoolgaande kinderen moeten in quarantaine. Maar kinderen van 4 tot en met 12 jaar blijven alleen thuis bij gezondheidsklachten.

Door Genaud Molin

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →