Boycot Bucks krijgt massaal vervolg: sport in VS ligt lam

Bron © AD

Afbeelding: AD/AP

De boycot van de basketballers van Milwaukee Bucks, die dinsdagavond een statement maakten tegen het politiegeweld in de Verenigde Staten, heeft massaal navolging gekregen. Nadat eerst alle duels in de NBA werden gecanceld, volgde een spontane staking in de MLB (honkbal) en MLS (voetbal). Inmiddels ligt vrijwel de hele sport in het land lam. Inclusief het internationale tennistoernooi van Cincinnati.

Of de grote competities op korte termijn weer worden hervat, is zeer de vraag. Milwaukee Bucks en Los Angeles Lakers, de twee ploegen die dit seizoen de dienst uitmaken in de NBA, zouden volgens diverse media dit seizoen helemaal niet meer in actie willen komen.

Lees ook: Trump stuurt handhavers om orde in Wisconsin te herstellen na hevige rellen

De spelers van Milwaukee Bucks besloten over te gaan tot een boycot om een duidelijk statement te maken tegen het politiegeweld in de Verenigde Staten. Ze kondigden aan niet te spelen in Game 5 van de play-offs tegen Orlando Magic in de NBA. De spelers van de Milwaukee Bucks namen deze beslissing in de nasleep van de schietpartij op Jacob Blake in Kenosha, Wisconsin, afgelopen zondag. Blake is vanaf zijn rug verlamd. ,,We zijn de moorden en het onrecht beu,” vertelde Bucks-speler George Hill aan de aanwezige pers.

Dat de Bucks, één van de grote favorieten in de NBA dit seizoen, de eerste stap zetten is niet vreemd. Voor de ploeg uit Wisconsin kwam het geweld ineens dichtbij. In Milwaukee zijn de spanningen hoog opgelopen na het incident met Blake. Om die reden toonden de honkballers uit die stad zich al vrij snel solidair. Ook de Milwaukee Brewers besloten later op de avond niet te spelen, waarna andere clubs in de MLB volgden en een kettingreactie in de Amerikaanse sport op gang kwam.

De Bucks staan met 3-1 voor in de best-of-seven serie in de Eastern Conference, maar kiezen er nu dus voor om voorlopig niet te spelen. Terwijl de spelers van Orlando Magic al op de vloer stonden, werd duidelijk dat de spelers van Milwaukee Bucks de kleedkamer niet uit zouden komen. De spelers van Houston Rockets en Oklahoma City Thunder sluiten zich aan bij het statement van de Milwaukee Bucks. Ook de LA Lakers, het team van sterspeler LeBron James, steunen het idee van Bucks. James twitterde: ,,Wij eisen verandering. Ben er ziek van!”

De drie wedstrijden van woensdag zijn daarmee allemaal niet doorgegaan in ‘de bubbel’ in Florida, waar de play-offs in de NBA worden gespeeld vanwege het coronavirus dat de Verenigde Staten nog altijd in zijn greep heeft. Inmiddels hebben ook de Boston Celtics en Toronto Raptors discussies gevoerd. Zij zijn ook van plan om donderdag niet in actie te komen.

De afgelopen maanden zijn er dagenlange protesten geweest tegen het politiegeweld en racisme in de Verenigde Staten. De grootschalige protesten in de Verenigde Staten en later ook in Europa volgden in eerste instantie na de moord op George Floyd door politieagenten in Minneapolis op 25 mei.

Boycot Bucks krijgt massaal vervolg: sport in VS ligt lam
Het sportpark van Oakland Athletics Foto: AD/AP

Ook in andere sporten werd het voorbeeld gevolgd uit de NBA. De honkballers van Milwaukee Brewers, die zouden spelen tegen Cincinnati Reds, komen uit solidariteit niet in actie. Ook de honkbalwedstrijden San Diego Padres - Seattle Mariners en San Francisco Giants - Los Angeles Dodgers game gaan niet door, net als vijf voetbalwedstrijden in de Major League Soccer: Inter Miami - Atlanta United, FC Dallas - Colorado Rapids, Real Salt Lake - Los Angeles FC, San Jose Earthquakes - Portland Timbers en Los Angeles Galaxy - Seattle Sounders vonden allemaal geen doorgang.

Tennis

Het tennistoernooi van Cincinnati ligt eveneens een dag stil. De banen van Flushing Meadows in New York, waar het Western & Southern Open wordt gespeeld, blijven de hele dag leeg. Vrijdag wordt het toernooi hervat. Komende week start in New York de US Open.

De Japanse tennisster Naomi Osaka kondigde woensdagavond aan dat ze als blijk van protest niet wil aantreden in de halve finales van het toernooi van Cincinnati. ,,Hoewel ik een atlete ben, ben ik bovenal een zwarte vrouw. En als zwarte vrouw heb ik sterk het gevoel dat het veel belangrijker is om hier aandacht voor te vragen dan dat ik vandaag ga tennissen. Ik verwacht niet meteen drastische veranderingen vanwege het feit dat ik vandaag niet zal tennissen, maar als ik een conversatie op gang kan brengen in een voornamelijk witte sport voelt dat als een stap in de goede richting. Het continueren van genocide ten opzichte van zwarte mensen maakt me ziek. Ik word er moe van dat er om de zoveel dagen weer een nieuw hashtag in het leven geroepen moet worden om aandacht te vragen voor het probleem. Ik word er moe van steeds maar weer hetzelfde gesprek te moeten blijven voeren. Wanneer is het genoeg?”, liet de Japanse tennisster op Twitter weten.

De organisatie besloot daarop in samenspraak met de ATP en WTA het evenement voor een dag stil te leggen.

Boycot Bucks krijgt massaal vervolg: sport in VS ligt lam
Naomi Osaka Foto: AD/EPA
Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →