Zeker zes doden in VS door orkaan Laura

Een vrijwel weggevaagd bedrijfsterrein in Cameron, Louisiana. © AP

De krachtige orkaan Laura die donderdag over Louisiana trok, heeft in de Amerikaanse staat aan zeker zes mensen het leven gekost. Reddingsteams zijn nog volop in touw en meer slachtoffers worden niet uitgesloten. Toch is gouverneur John Bel Edwards van de staat opgelucht dat de storm niet zo catastrofaal is geweest als vooraf werd gedacht.

Redactie

,,We hebben veel om dankbaar voor te zijn’’, aldus Edwards. Volgens hem is inmiddels duidelijk dat de storm niet de immense schade heeft aangericht ,,waarvan we dachten dat dat waarschijnlijk was, gebaseerd op de weersvoorspellingen van gisteravond’’. Wel voegt hij eraan toe dat de storm de levens van duizenden inwoners op z’n kop heeft gezet en hij sluit niet uit dat de reddingsdiensten nog meer slachtoffers vinden.

Lees ook: Extreem gevaarlijke orkaan Laura gaat enorme schade aanrichten

,,Dit was de krachtigste storm die ooit in Louisiana aan land is gekomen’’, zei Edwards tijdens een persconferentie donderdagmiddag. ,,Hij blijft voor schade zorgen en voor levensbedreigende omstandigheden.’’

Meisje

Ook president Donald Trump was opgelucht. ,,Het blijkt dat we een beetje geluk hadden’’, zei Trump. „Hij was heel groot. Hij was heel krachtig, maar hij ging snel voorbij.’’

In Leesville kwam een 14-jarig meisje om het leven toen een boom op het huis viel waar ze woonde. Drie andere slachtoffers kwamen om toen hun huizen werden geraakt door omwaaiende bomen. Dat was in Vernan, Jackson en Acadia Parishes. Een man stierf door koolmonoxidevergiftiging als gevolg van een slecht werkende generator in zijn huis, het andere slachtoffer verdronk toen de boot waarin hij zat zonk tijdens de storm.

Brand in chemische fabriek

Honderdduizenden huishoudens in Louisiana zitten door Laura zonder stroom en waterbedrijven hebben schade opgelopen. Ook is in een chemische fabriek in de buurt van Lake Charles brand uitgebroken. Inwoners wordt geadviseerd binnen te blijven vanwege het vrijkomende chloor.

De orkaan was een van de krachtigste en bereikte bijna de uitzonderlijke categorie vijf toen die aan land kwam. Daarna is de storm zoals gebruikelijk in kracht afgenomen. Toen de vernietigende orkaan Katrina in 2005 aan land kwam ging het om een storm van de derde categorie. Destijds kwamen ruim 1800 mensen om het leven.

© AP

© AP

© AP

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws