Kick Out Zwarte Piet woensdag in gesprek met Rutte over racisme

Bron © AD

Een antiracismedemonstrant. Afbeelding: ANP

Minister-president Mark Rutte en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gaan woensdag in gesprek met actiegroepen Black Lives Matter Nederland en Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Tijdens de bijeenkomst op het Catshuis in Den Haag wordt onder andere gesproken over de vraag hoe racisme op verschillende terreinen in de samenleving aangepakt kan worden en hoe het gesprek over racisme op een goede manier kan worden gevoerd.

Lees ook: Demonstratie tegen Zwarte Piet bij gemeentehuis Heerlen in september

In juni werd al duidelijk dat premier Rutte met KOZP en de Black Lives Matter-organisatie om tafel gaat. Dat liet hij weten na een gesprek op het Catshuis met vijf antiracismedemonstranten. De premier wil verder doorpraten over de vraag hoe ‘het gif van racisme’ kan worden bestreden.

Actiegroep KOZP liet daarop weten voorafgaand aan een gesprek met Rutte eerst in overleg te willen met de eigen achterban. Volgens de groep was dat nodig om tot een concreet beleids- en actieplan voor de lange termijn te komen.

Kritisch

De actiegroep is kritisch over het gesprek met de premier. ,,Het is vaker voorgekomen dat premier Rutte het gesprek aanging met vertegenwoordigers van actiegroepen, zonder dat dit tot concrete resultaten leidde”, aldus KOZP eerder in een persbericht. ,,Wanneer wij het gesprek met de premier aangaan, willen wij ervoor zorgen dat het een serieus gesprek wordt dat voorbijgaat aan anekdotische ervaringsverhalen over discriminatie en racisme.”

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →