IND kampt met achterstanden in zeker 11.000 asielzaken

Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, in de Tweede Kamer. Afbeelding: ANP

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kampt met achterstanden in nog zeker 11.300 asielzaken. Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om asielaanvragen die al te lang hebben moeten wachten op een besluit van de IND. Wel zijn de afgelopen maanden ruim 4000 asielaanvragen alsnog afgehandeld, nu een speciale taskforce daarmee aan de slag is gegaan.

Lees ook: Groot tekort in Limburg aan opvang asielzoekers

De staatssecretaris zegt ‘blij’ te zijn met de voortgang van de taskforce, maar ‘ziet tegelijk dat er nog veel moet gebeuren’, aldus een persbericht.

Versnelling

Volgens Broekers-Knol is vanaf september ‘een versnelling van het aantal beslissingen voorzien’. ,,Dat is mogelijk doordat de taskforce dan volledig op sterkte is, en omdat de nieuwe werkwijze van de taskforce dan resultaat moet gaan opleveren.”

Eerder al bleek dat er enorme achterstanden zijn bij de IND. Beslissingen laten zo lang op zich wachten dat het kabinet miljoenen kwijt is aan schadevergoedingen. Dat bedrag loopt zelfs op tot meer dan 22 miljoen, dit jaar.

Bij de taskforce werken momenteel ongeveer 180 IND-medewerkers, 20 medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en circa 30 medewerkers van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Ook zijn er ongeveer 250 uitzendkrachten bezig met het horen van asielzoekers, administratieve handelingen en werkvoorbereiding.

Lees ook: Eigenaar biedt NAVO-basis Schinnen aan als opvanglocatie voor asielzoekers

Door Tobias den Hartog

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →