Provincie komt terug van toezegging om 2 miljoen in aanpassing Reijmersbeek te steken

De turborotonde met daarboven landgoed Reijmersbeek. Afbeelding: John Dummer

De provincie wil geen 2 miljoen euro meer investeren in de landschappelijke inpassing van landgoed Reijmersbeek. De eigenaar van Reijmersbeek en de lokale milieugroep willen echter dat de provincie haar belofte nakomt. Een nieuwe rechtszaak dreigt.

Door de aanleg van de turborotonde tussen Nuth en Schinnen is er een groot contrast ontstaan tussen de moderne infrastructuur en het historische landgoed Reijmersbeek. De provincie had daarom 2 miljoen euro gereserveerd om de situatie te verfraaien en beter in het landschap in te passen.

Na alle juridische procedures met kasteeleigenaar Wim Gerrickens komt de provincie terug van die toezegging. Ze wil het bedrag gebruiken om het verlies op de Buitenring van 3,2 miljoen euro af te dekken. Provinciale Staten moet vrijdag goedkeuring aan het voorstel geven.

Stroperige proces

Gedeputeerde Staten (GS) vinden het geoorloofd om de toezegging niet na te komen omdat de onderhandelingen met Gerrickens te lang hebben geduurd doordat hij steeds met nieuwe eisen kwam. ‘Dit stroperige proces kan niet tot in lengte van dagen doorgaan.’ GS wil het dossier graag afsluiten, omdat het projectbureau Buitenring binnenkort wordt opgeheven.

Ook vindt GS dat de kasteelbaas al genoeg is gecompenseerd door de rechtbank voor de waardevermindering van zijn bezit. Om daarbovenop nog eens 2 miljoen euro te investeren op het terrein van Gerrickens, zou dubbelop zijn, vindt de provincie.

De kans is groot dat de kasteelbaas opnieuw naar de rechter stapt. ‘De kans dat hij hierin gelijk krijgt van een rechter achten wij, na overleg met onze advocaat, zeer klein’, stelt GS in het voorstel aan de Staten. ‘Er bestaat immers geen verplichting uit enige wet- en regelgeving om een dergelijke inpassing te realiseren. Daarnaast wordt de eigenaar reeds gecompenseerd in de onteigening. Wel kan de provincie verweten worden in een eerder stadium bepaalde toezeggingen te hebben gedaan. Ook dit betoog zal naar verwachting bij een rechtbank geen stand houden.’

Vijvers

Gerrickens doet een beroep op Provinciale Staten om het geld wel te investeren. Hij verwijst naar het standpunt van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, dat zich niet heeft verzet tegen de komst van de turborotonde onder de voorwaarde dat er een goede landschappelijke inpassing zou plaatsvinden. Zonder de investering in vijvers, nieuwe aanplant en andere elementen wordt het landgoed te veel aangetast. Dat de onderhandelingen zo lang hebben geduurd, is niet zijn schuld, vindt Gerrickens.

Hij krijgt steun van de Milieugroep Schinnen-Spaubeek. Die roept de provincie op om weer met Gerrickens om de tafel te gaan zitten. Mocht dat niets opleveren, zou het bedrag elders moeten worden gebruikt voor een betere inpassing van de Buitenring in het landschap.

Lee ook: Kasteelheer wilde meer dan tien miljoen euro van de provincie, maar moet nu 115.000 terugbetalen

Lees ook: Turborotonde bij Nuth mogelijk illegaal, dure uitglijder provincie in strijd tegen kasteelbaas

Door Benti Banach

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →
Heerlen