Ophef rond officier van justitie die Akwasi ontsloeg van vervolging

Akwasi wordt niet vervolgd naar aanleiding van zijn opruiende uitspraken over Zwarte Piet. Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Er is ophef ontstaan rond de officier van justitie die namens het Openbaar Ministerie (OM) de uitspraak ondertekende om rapper Akwasi niet te vervolgen. Jacobien Vreekamp werkte tot voor kort samen met Kick Out Zwarte Piet (KOZP)-activist Mitchell Esajas.

Tot 20 juli zaten beiden in het bestuur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA).

De Telegraaf werpt de vraag op of het handig is om een officier die daarnaast een functie bij het meldpunt bekleedde te laten oordelen over Akwasi’s dreigende taal richting Zwarte Piet. Een woordvoerder van het OM zegt het probleem niet te zien. „De officier heeft de kwestie besproken in overleg met meerdere officieren. Het is niet zo dat dit een individuele beslissing is.”

Geweld

Tijdens de de Black Lives Matterdemonstratie op de Dam op 1 juni zei Akwasi: ‘Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik ’m hoogstpersoonlijk op zijn gezicht.’ Die uitspraak leidde tot veel verontwaardiging en werd gezien als aankondiging van of een oproep tot geweld tegen Zwarte Piet. 44 mensen deden aangifte.

Het Openbaar Ministerie oordeelde dat zijn uitspraak opruiend en daarmee strafbaar is, maar vervolgt hem voorlopig niet, omdat hij in een verklaring afstand heeft genomen van zijn woorden. Naar aanleiding van de berichtgeving twijfelt PVV-leider Geert Wilders aan de objectiviteit van de officier van justitie Jacobien Vreekamp.

Hij reageert op Twitter op de berichten. „Als dit waar is dan is het OM corrupter dan corrupt. En dan gaan we Rutte daarover op de grill leggen komende week.”

Door Door AD

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →