CDA-leider De Jonge: ‘Coronacrisis kan niet bezworen worden met huidige systeem’

Bron © AD

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA). Afbeelding: ANP

Solidariteit is de weg uit de coronacrisis, stelt vicepremier en CDA-voorman Hugo de Jonge. ,,Omdat we alleen samen, als één gemeenschap uit deze crisis kunnen komen.’’

In de Abel Herzberglezing in Amsterdam ging de minister van Volksgezondheid in op de gevolgen van de coronacrisis op de samenleving. Hij zette daarmee ook de politieke lijnen uit die hij ziet als nieuwe leider van het CDA.

De coronacrisis bracht veel onzekerheid, maar liet volgens hem ook een ‘hartverwarmende hoeveelheid zorgzaamheid’ van mensen zien. Hij wil die solidariteit vasthouden, want de crisis is nog niet voorbij.

Anders

En die crisis kan niet bezworen worden met het huidige systeem, denkt De Jonge die anders dan zijn voorganger Sybrand Buma duidelijk zich in het midden positioneert. Corona heeft voor hem nog eens duidelijk de gebreken van het liberalisme naar voren gebracht.

,,Het virus laat ook zien dat je met de ieder-voor-zich, als samenleving niet bestand bent tegen een crisis van deze orde.’’ De oplossing ligt volgens hem in een ‘sterke samenleving’ en in de zorg voor elkaar.

Goede voorbeeld

Hij heeft het liberalisme zien falen in de arbeidsmarkt, de zorg en de woningmarkt. Een beeld dat vrij breed gedragen wordt in de Kamer. Er is een nieuwe balans nodig tussen markt, overheid en samenleving nodig, zei De Jonge.

De politiek moet daarbij volgens hem het goede voorbeeld geven. Altijd de wil tonen er samen uit te komen. ,,Anders komt het fundament van onze samenleving in het geding. Anders hollen we de onderlinge solidariteit uit.’’

De samenleving moet voor de politiek voorop staan en ze moet zorgen dat niemand in de steek wordt gelaten, vindt de nieuwbakken CDA-leider. Vooral in deze tijd van toenemende polarisatie moeten onzekerheden worden weggenomen. ,,En tegen haat is solidariteit het tegengif.’’

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →