Leraren krijgen vermoedelijk vanaf vrijdag voorrang in teststraat

Een leraar laat met een stok aan basisschoolleerlingen zien wat 1,5 meter is. Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Leraren krijgen vermoedelijk vanaf vrijdag voorrang in de teststraten. Met toestemming en een ondertekende brief van hun directeur kunnen ze een speciaal nummer bellen voor een plekje op dezelfde dag of de dag erna. Ze krijgen in principe diezelfde dag nog de uitslag van de coronatest.

Dat blijkt uit een beschrijving van de voorrangsprocedure die is verspreid. Leraren met klachten moeten zich in eerste instantie melden bij hun schoolleider. Die bepaalt of de medewerker daadwerkelijk recht heeft op voorrang.

Lees ook: Geen voorrang voor kinderopvang bij coronatest

Het kabinet vraagt de schoolleiders secuur met de voorrang om te gaan om te voorkomen dat er ook in de versnelde teststraten wachttijden ontstaan. Alleen als klassen naar huis worden gestuurd of lesuitval ontstaat bij het uitblijven van een coronatest mag de directeur voorrang geven.

Formulier

Leraren die versneld getest moeten worden, krijgen een formulier van hun schoolleider én een speciaal telefoonnummer dat ze kunnen bellen. In alle regio’s komt een teststraat met een zogenoemde fast lane, vermoedelijk tijdens de ochtenden. De leerkrachten krijgen nog diezelfde dag of de dag erna een test. In principe ontvangen ze ook de uitslag op de dag van de test.

De afgelopen weken hamerden onderwijspartijen op de noodzaak van zo’n snelle test voor leerkrachten. Basis- en middelbare scholen missen nu soms een week een leraar, omdat er dagen zit tussen het maken van een afspraak, testen en de uitslag. Daardoor zijn al klassen naar huis gestuurd, scholen gesloten of zaten scholieren noodgedwongen weer achter hun computer voor online onderwijs.

Eis

Hoewel het voor zorgminister Hugo de Jonge een lastige puzzel was om voorrang te verlenen aan mensen met een vitaal beroep, zónder dat de wachtrijen voor de tests verder zouden oplopen, heeft hij toch ingestemd. Een Kamermeerderheid eiste die voorrang. Alleen leraren van basis- en middelbare scholen kunnen voorrang krijgen. De GGD’s hebben ruimte vrijgespeeld.

Door Ellen Van Gaalen

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen