AZ verder in Europa League na nederlaag in Kiev

Bron © ANP

Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

AZ voetbalt dit seizoen niet in de pracht en praal van de Champions League. Het elftal van trainer Arne Slot ging op bezoek bij Dinamo Kiev onderuit in de derde voorronde voor een plaats in de groepsfase van de koningsklasse van het Europese clubvoetbal (2-0).

Gerson Rodrigues opende in de 49e minuut de score, na fataal balverlies van Fredrik Midtsjø. De Luxemburger was in het seizoen 2017/2018 nog actief voor Telstar in de eerste divisie. Nicholas Sjaparenko haalde de spanning in de slotfase uit de ontmoeting, die niet over twee maar één duel ging.

Het Europese avontuur van AZ gaat zich in de groepsfase van de Europa League afspelen. Ajax is ook dit seizoen de enige Nederlandse deelnemer aan de Champions League. Die club sloot het afgebroken seizoen in de eredivisie af met hetzelfde puntenaantal maar een beter doelsaldo dan AZ. In Alkmaar hadden ze het een stuk eerlijker gevonden als het onderling resultaat met de duels met Ajax de doorslag had gegeven. AZ vond echter geen gehoor bij de KNVB en de UEFA.

Eerste helft

AZ kon alleen in de eerste helft waarmaken dat het meer te zoeken heeft in de Champions League dan de thuisploeg, die zich voor de play-offs plaatste. De bezoekers waren aanvankelijk sterker in het Olympisch stadion van Kiev, waar de 70.000 stoeltjes leeg bleven. Het veldoverwicht leverde twee mislukte doelpogingen van Myron Boadu op. De 19-jarige spits kwam ook tot scoren, maar die treffer werd afgekeurd omdat de grensrechter zag dat de bal daarvoor de achterlijn had gepasseerd.

Albert Gudmundsson was de linksbuiten van AZ in de hoofdstad van Oekraïne. De IJslander kreeg de voorkeur boven Oussama Idrissi, die vorige week niet helemaal fit was. Gudmundsson brak in de vorige voorronde het verzet van Viktoria Plzen met twee treffers in de verlenging (3-1).

Weinig kansen

AZ domineerde en controleerde, zonder dat het veel kansen kreeg. Het eerste gevaar van de thuisploeg ontstond pas in de slotminuut van de eerste helft. Vitali Boejyalski wilde verwoestend uithalen maar de onverschrokken Ron Vlaar durfde het aan de bal vlak voor de doellijn weg te koppen.

AZ startte veelbelovend aan de tweede helft, met een schot van Calvin Stengs dat maar net naast ging. Een foutje van Fredrik Midtsjø leidde in de 49e minuut de openingstreffer van Rodrigues in. AZ probeerde van alles met invallers Idrissi en Ferdy Druijff. Veel kansen wisten de bezoekers niet te creëren. Pas na de 2-0 van Sjaparenko kopte Boadu vlak voor blessuretijd vanuit vrijstaande positie op de lat.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →