‘Dwangsommen asielzoekers schieten dit jaar omhoog’

Bron © ANP

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Asielzoekers die klagen over trage procedures, krijgen daarvoor dit jaar ruim 65 miljoen euro uit de belastingpot.

Dat schrijft De Telegraaf. Dat getal is maar liefst een vertienvoudiging ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt volgens de krant uit de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Lees ook: Asielzoekers met weinig kans op verblijfsvergunning naar een aparte, sobere opvang

De kosten voor dwangsommen die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) maakt als niet tijdig wordt besloten over een asielaanvraag, nemen al jaren toe. Zo’n dwangsom kan bij een hoger beroep oplopen tot 15.000 euro per geval. Een wettelijk maximum is er niet.

Volgens ingewijden zouden asielzoekers steeds beter gebruik weten te maken van de mogelijkheid om claims in te dienen. Welke asielzoekers precies geld eisen, is onduidelijk. Dat wordt niet bijgehouden door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgens een woordvoerster van het departement gaat het niet om asielzoekers uit veilige landen als Marokko, Algerije en Tunesië. Die vaak kansloze aanvragen worden met voorrang afgehandeld.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →