Bizarre ontknoping: ontketende Pogacar rijdt Roglic uit gele trui in tijdrit

Bron © AD

Afbeelding: REUTERS

De afsluitende tijdrit op La Planche des Belles Filles is voor Primoz Roglic uitgelopen op een historisch drama. In ruim 36 kilometer verspeelde hij zijn voorsprong op Tadej Pogacar die op de valreep de Tour won.

Vergeet Greg LeMond en Laurent Fignon en de acht seconden in 1989. Op La Planche des Belles Filles is een nieuw koningsdrama geschreven in de afsluitende tijdrit van de Tour de France. De 21-jarige Sloveen Tadej Pogacar versloeg in een rechtsreeks duel zijn oudere landgenoot, wint de tijdrit en ging er op het laatste moment met de eindzege vandoor.

Bizarre ontknoping: ontketende Pogacar rijdt Roglic uit gele trui in tijdrit
Foto: REUTERS

Om 14 minuten over vijf rolt Roglic van het startpodium in Lure voor de tijdrit van iets meer dan 36 kilometer. Daarna krijgt de Tour een slot zo spannend dat niemand voor ogen had gehouden. Drie weken lang leek Roglic niet te kraken, maar in een man tegen man gevecht van iets meer dan 36 kilometer bewees Pogacar het tegendeel.

Al bij het eerste tussenpunt na iets meer dan 14 kilometer was Roglic al 13 seconden van zijn voorsprong kwijt. Op het tweede tussenpunt zijn er nog maar 21 tellen over. Pogacar en Roglic wisselen beide van fiets voor de zes kilometer lange klim. Bergop vergrootte Pogacar zijn voorsprong, zoals hij zich al de hele Tour een plaaggeest voor Roglic toont als de weg omhoog loopt.

Jumbo-Visma was de hele Tour ongezien dominant, Pogacar wist zich daar in de bergetappes als enige aan te ontworstelen. Het bleek een voorteken voor de tijdrit op de voorlaatste dag. In de einduitslag stonden met Tom Dumoulin, Wout van Aert en Primoz Roglic drie renners in de top 5, maar tegen de supersonisch tijdrit van Pogacar konden ze zich niet wapenen.

Door Daan Hakkenberg