Woningcorporatie Vestia stelt nu ook BNP Paribas aansprakelijk voor derivatendebacle

Voormalig Vestia-directeur Erik Staal tijdens de parlementaire enquête over uitwassen in de branche van woningcorporaties. Afbeelding: ANP

Vestia stelt ook de Franse bank BNP Paribas aansprakelijk in het derivatendebacle dat de woningcorporatie jaren geleden bijna de kop kostte. Het gaat daarbij mogelijk om een claim van honderden miljoenen euro’s.

Vestia kwam in 2012 in financieel zwaar weer door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico’s af te dekken. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om de grootste corporatie van Nederland overeind te houden. Volgens de woningcorporatie had het Franse concern een belangrijk aandeel in het derivatendebacle dat Vestia en de corporatiesector in totaal met meer dan 2,5 miljard euro schade heeft opgezadeld.

Er is tegen BNP nu een vordering ingesteld bij het High Court of Justice in Londen. De schade door toedoen van BNP Paribas wordt vooralsnog geschat op ruim 300 miljoen euro. De omvang van de claim is overigens nog niet bekend. „Er is nu sprake van een aansprakelijkheidsstelling. Het hele proces kan jaren duren”, aldus een woordvoerder.

Tussenpersonen

De vordering is er vooral op gebaseerd dat BNP Paribas „verantwoordelijkheid had” voor de omkoping door tussenpersonen, van de voormalige kasbeheerder van Vestia die de omstreden derivatencontracten had gesloten. Daarnaast mocht Vestia als woningcorporatie op grond van de wet uitsluitend actief zijn op het gebied van de volkshuisvesting. Bijna alle derivatentransacties vielen buiten dit doel omdat zij speculatief waren, aldus Vestia.

Vestia onthoudt zich momenteel van verdere mededelingen. Eerder zijn schikkingen bereikt met de voormalig topman van Vestia, oud-commissarissen, de betrokken accountantskantoren, ABN AMRO en Deutsche Bank.

Door ANP

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →