Hexaangas vrijgekomen op Chemelot: A2 en A76 tijdelijk afgesloten

De hulpdiensten zijn maandagochtend massaal uitgerukt in verband met een incident op industrieterrein Chemelot in Geleen waarbij hexaangas is vrijgekomen.

Rond half tien werd alarm geslagen op het Chemelotcomplex, waarna de brandweer, politie en ambulance meteen uitrukten. De bedrijfsbrandweer van Chemelot ging aan de slag om te voorkomen dat het gas zich verder zou verspreiden.

Even voor elf uur kon de woordvoerder van Chemelot melden dat de gaslekkage was gedicht en dat er geen dampen meer vrijkwamen. Buiten het industriecomplex is geen hexaangas vrijgekomen. Bij het incident is niemand gewond geraakt.

Snelwegen tijdelijk dicht

Uit voorzorg moesten maandagochtend de snelwegen A2 en A76 ter hoogte van het Chemelot-complex tijdelijk worden afgesloten. De A76 was dicht ter hoogte van knooppunt Kerensheide, waardoor geen verkeer mogelijk was tussen Geleen en de Belgische grens.

In verband met de inzet van hulpdiensten is ook het treinverkeer tussen Beek-Elsloo en Sittard tijdelijk stilgelegd. De snelwegen zijn inmiddels weer open en ook het treinverkeer is hervat.

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg kondigde na het incident alarm grip 2 af. Hoe het gaslek is ontstaan en om wat voor hoeveelheid vrijgekomen gas het gaat, wordt nog onderzocht. Er werden waterschermen aangelegd om te voorkomen dat het gas vlam zou vatten.

Hexaangas is een brandbare en behoorlijk explosieve stof, aldus de Veiligheidsregio. Bij inademing is het schadelijk voor de gezondheid.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →
Sittard-Geleen