Microsoft zet grote stap in console-oorlog en koopt gamestudio Bethesda voor 7,5 miljard dollar

Microsoft. © AP

Microsoft heeft Bethesda en alle bijbehorende gamestudio’s overgenomen. Het bedrijf krijgt met de overname game-franchises in handen zoals Doom, Fallout, Quake en The Elder Scrolls. De Amerikaanse techreus deelt daarmee een flinke klap uit aan Sony. De twee fabrikanten brengen eind dit jaar allebei hun nieuwe console uit.

Door Redactie

Microsoft betaalt 7,5 miljard dollar voor de overname van ZeniMax Media, het moederbedrijf van Bethesda Softworks. De overname is naar verwachting halverwege volgend jaar volledig afgerond.

Bethesda is zowel uitgever als ontwikkelaar van tal van games en heeft in totaal 2300 werknemers bij diverse studio’s. Die worden allemaal onderdeel van Microsoft. Het gaat om studio’s als id Software, Arkane en MachineGames. Deze studio’s maakten de afgelopen jaren onder de Bethesda-vlag games van franchises als The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein, Doom, Quake, Dishonored, Prey, Quake, Starfield en meer.

© Microsoft

Exclusieve titels

Microsoft is de laatste jaren actief bezig zich te roeren in de game-industrie. In 2018 nam het zes studio’s over, en betaalde het bedrijf in 2014 ongeveer 2,5 miljard dollar voor de aankoop van de makers van het populaire Minecraft. Door de overname zullen alle games van Bethesda ook beschikbaar worden op de Xbox Game Pass. Met deze service biedt Microsoft meer dan 100 games aan voor een vast maandbedrag. Het is niet duidelijk of de populaire games van Bethesda straks exclusief voor de Xbox Series zullen uitkomen. Mogelijk krijgen bezitters van een Xbox wel voorrang voor bijvoorbeeld extra content in Bethesda-games.

Met de overname van moederconcern ZeniMax Media hoopt Microsoft zijn spelcomputer Xbox een impuls te geven. In november, als concurrent Sony de Playstation 5 op de markt brengt, lanceert ook Microsoft een nieuwe generatie spelcomputers. Tot nu toe zijn de verwachtingen onder Xbox-fans laag omdat Microsoft de grootste titel, Halo Infinite, heeft uitgesteld tot volgend jaar.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws