Inkspotprijs voor cartoon ‘Alles wordt weer normaal’ van Len Munnik

De winnende cartoon van Len Munnik die de Inktspotprijs 2020 mee naar huis neemt. Afbeelding: Len Munnik

Len Munnik heeft de Inktspotprijs 2020 gewonnen. Hij kreeg de onderscheiding voor de tekening ‘Alles wordt weer normaal’, die op 4 juni dit jaar verscheen in dagblad Trouw. Munnik won de prijs eerder in 1996.

De winnaar werd bekendgemaakt in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De winnende tekening heeft als thema de situatie rondom corona. De jury noemt Munnik: „Iemand die de gevolgen van de pandemie zowel dichtbij haalt als doortrekt tot een mondiaal probleem.”

„Het knappe van de winnende prent is dat hij niet zo zeer confronteert als wel tot nadenken dwingt”, aldus Saskia de Bodt, emeritus hoogleraar illustratie aan de UvA en voorzitter van de jury.

Cartoons van Jip van den Toorn, Siegfried Woldhek, Rhonald Blommestijn en het collectief Reid, Geleijnse & Van Tol (Fokke en Sukke) kregen een eervolle vermelding. De winnaar en alle 107 andere inzendingen van dit jaar zijn overigens vanaf woensdag te zien in de tentoonstelling Inktspot! in het Limburgs Museum, Venlo.

Het is de 28ste keer dat de Inktspotprijs, voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar, werd uitgereikt.

Lees ook: ‘Elke tekenaar kiest zelf hoever hij of zij wil gaan in het provoceren of belachelijk maken’

Door anp

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →