Oppositie bikkelhard over corona-aanpak kabinet: ‘Chaos en smerige spelletjes’

Bron © AD

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Premier Mark Rutte. Afbeelding: ANP

Het kabinet is de grip op het coronavirus ‘volledig kwijt’, de aanpak is verzand in ‘chaos’ en er worden ‘smerige spelletjes’ gespeeld met de gezondheid van zorgmedewerkers. De oppositie laat dinsdagavond in het coronadebat geen spaander heel van het beleid van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en premier Mark Rutte.

Dat de oppositie zo hard in de strijd zit, is niet onbegrijpelijk: Het coronavirus is sinds het laatste coronadebat begin deze maand bezig aan een flinke opmars. Volgens het RIVM zijn momenteel ruim 100.000 mensen besmettelijk. In de afgelopen 24 uur zijn zo’n 2250 nieuwe coronagevallen gemeld.

Lees ook: Aantal coronameldingen met ruim zestig procent gestegen, ook meer ziekenhuisopnames

Het kabinet kondigde vrijdag regionale maatregelen af in zes regio’s waar het aantal besmettingen het hardst oploopt, maar premier Rutte vreest dat nog eens acht veiligheidsregio’s in ons land naar alarmfase ‘zorgelijk’ gaan. ,,De cijfers geven daar gewoon aanleiding toe, ik vrees het ergste.’’ Komende dagen wordt daar definitief over besloten. Ook gaan Rutte en De Jonge weer regelmatiger persconferenties geven, zoals in het begin van de coronacrisis. ,,Waarschijnlijk iedere twee weken.’’

Crisismodus

Volgens de oppositie was dit allemaal niet nodig geweest als het kabinet deze zomer de juiste voorbereidingen had getroffen. ,,Het kabinet loopt momenteel achter de feiten aan. Ze hebben essentiële zaken niet op orde. Dat kunnen we ons niet permitte­ren’’, aldus PvdA-voorman Lodewijk Asscher. Hij eist dat het kabinet weer in crisismodus gaat, zoals bij het begin van de coronacrisis in maart.

Lees ook: Coronabesmettingen in Limburg: 268 nieuwe patiënten erbij

Ook Lilian Marijnissen (SP) stelt vast dat het kabinet de ‘grip op het virus kwijt is’ ,,Bij de eerste golf kon je nog zeggen dat we werden overvallen, maar nu hebben we heel de zomerperiode gehad om alles op orde te brengen’’, verwijt ze het kabinet.

Testen

Er is nog altijd onvoldoende testcapaciteit beschikbaar om mensen snel te testen. Sinds maandag kunnen mensen uit de zorg en het onderwijs voorrang krijgen bij het testen, maar de daarvoor ingerichte telefoonlijn was binnen een uur al overbelast.

,,Wat maakt het kabinet er een enorme bende van’’, meent PVV-leider Geert Wilders. ,,Wat heeft u de afgelopen maanden eigenlijk zitten doen, meneer De Jonge? Als u het niet meer aan kan, laat dan alsjeblieft iemand anders het doen. We kunnen ons geen minister permitteren die het allemaal niet meer aan kan.’’

Wilders verwijt De Jonge dat hij de drempel om te gaan testen, namelijk bij hoesten of niezen, veel te laag heeft gelegd. Volgens hem ‘weet iedereen’ dat er eind september, met het ingaan van de herfst, ‘100.000 mensen niezen en hoesten’.

De GGD heeft dinsdag ook bekendgemaakt dat het bron- en contactonderzoek met die snelle stijging ook tekort schiet en het virus niet meer bij kan benen. RIVM en kabinet noemden bron- en contactonderzoek eerder ‘een essentieel onderdeel van de bestrijding van de huidige COVID-19-epidemie’.

Mondkapjes

En dan kwam er vorige week nog berichtgeving van Nieuwsuur bij, over de mondkapjesrichtlijn in de ouderenzorg. Volgens dat voorschrift was een mondkapje bij kort contact met coronapatiënten niet nodig. Het kabinet stelde dat dit advies op veiligheid was gebaseerd, maar schaarste zou wel degelijk een rol hebben gespeeld. De richtlijn werd vorige maand aangepast.

Lees ook: Schaarste speelde rol bij mondkapjesrichtlijn ouderenzorg: ‘Schandalig’

De oppositie is woest over die ‘onduidelijke’ uitleg, maar Rutte blijft erbij: ,,Het is niet zo dat de voorraad van de middelen bepalend was voor het advies.’’ De kans op besmetting bij vluchtig contact zou volgens het RIVM aanvaardbaar klein zijn. ,,Als een mondkapje dan medisch niet noodzakelijk is, is het ook beter om die, gezien de schaarste, niet te adviseren’’, aldus het RIVM-advies volgens de premier. Dat de aanpassing niet expliciet duidelijk is gemaakt, is wel fout geweest. ,,Dat leidt tot wantrouwen, dat begrijp ik.’’

,,Ronduit onbehoorlijk hoe we met mensen in de zorg om zijn gegaan’’, meent Jesse Klaver (GroenLinks), die vreest dat er sprake is van een een-tweetje tussen het kabinet en RIVM. ,,Ik heb het idee dat er gelogen wordt.’’ Ook Asscher en Marijnissen wantrouwen de uitleg van Rutte.

Wilders zegt dat er bij ‘mondkapjesgate’ een ‘smerig spelletje is gespeeld met de gezondheid van zorgmedewerkers’. Ook volgens Kees van der Staaij (SGP) ‘knaagt’ deze kwestie aan het vertrouwen.

Maatregelen

In de zwaarder getroffen regio’s moeten onder meer kroegen eerder dicht. Regio’s nemen zelf ook aanvullende stappen, maar Asscher vindt de genomen maatregelen niet voldoende. ,,Wie denkt werkelijk dat het schrappen van het laatste rondje in de kroeg deze trend gaat keren?’’

Lees ook: De tweede besmettingsgolf is er. Hoe hard gaat hij toeslaan?

Ook coalitiepartij D66 vraagt zich af of dit wel genoeg is om het tij te keren. Fractievoorzitter Rob Jetten wil weten of het kabinet aanvullende maatregelen overweegt, omdat het eerder sluiten van kroegen volgens hem de opmars van het virus niet gaat stoppen.

Door Maarten van Ast

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →