Bliksem slaat in tijdens voetbalwedstrijd Zwitserland: 14 tieners gewond

Bron © AD

Hulpverleners bij het veld van FC Abtwill. Afbeelding: Videostill CH Media Video Unit / BRK News / TVO

Bij een blikseminslag op een voetbalveld in de buurt van het Zwitserse Sankt Gallen zijn dinsdagavond veertien gewonden gevallen. Het gaat om 15- en 16-jarige spelers van twee clubs. Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis, een van hen was bewusteloos.

De B-junioren van FC Abtwill speelden een wedstrijd tegen ongeveer even oude voetballers van FC Münsterlingen. Omstreeks 20.40 uur trok een zware regen- en onweersbui over waarbij de bliksem insloeg in een van de verlichtingsmasten. De mast leidde de bliksemenergie naar de grond, waarna die zich verspreidde over het veld. Het enorme voltage trof meerdere spelers van beide teams van wie er eentje bewusteloos bleef liggen, verklaarde een politiewoordvoerder tegenover Zwitserse media.

Hulpdiensten rukten massaal uit. Het bewusteloze slachtoffer (16) van FC Münsterlingen werd met een reddingshelikopter overgevlogen naar het ziekenhuis. Hulpverleners ontfermden zich over de andere dertien gewonden: zes van FC Abtwill en zeven van de tegenstander. Zij werden ter observatie overgebracht naar verschillende ziekenhuizen maar mochten die woensdag weer verlaten. De toestand van nummer veertien is volgens de politie stabiel.

De politie en het Openbaar Ministerie onderzoeken het verloop van het bizarre ongeval. De elektronica op en rond het voetbalveld werd volgens de club twee jaar geleden nog gecontroleerd en goedgekeurd.

Richtlijnen

Voorzitter Stephan Häuselmann van de voetbalbond van Oost-Zwitserland (OFV) reageerde woensdag ontzet. ,,De schok is nog steeds groot. Onze gedachten zijn bij de jongeren, de ouders en de coaches’’, verklaarde hij tegenover de plaatselijke krant Tagblatt. Hij herinnerde aan een blikseminslag in de lente van 2011 tijdens een voetbalwedstrijd in de tweede Liga tussen FC Sirnach-Stella en FC Weesen. Het veld in Sirnach, zo’n 100 kilometer ten oosten van Abtwill, was op het moment van het ongeval ook nat van de regen. Zeven aanwezigen sloegen door de kracht van de inslag tegen de grond: twee spelers van elk team, de scheidsrechter en twee ballenjongens. Drie slachtoffers werden ter controle naar het ziekenhuis gebracht. De wedstrijd werd onmiddellijk na de blikseminslag gestaakt.

Ook al werd destijds niemand direct door de bliksem getroffen, toch gaf de OFV een brochure uit, gericht aan scheidsrechters en coaches, over wat te doen bij onweersbuien. Het document is een aanvulling op de officiële scheidsrechtersbrochure van de scheidsrechterscommissie van de Zwitserse voetbalbond. Daarin staan de redenen opgesomd om het spel te staken, waaronder onweersbuien met blikseminslag. De OFV-brochure bevat geen nauwkeurigere beschrijving van de situatie waarin een spel moet worden gestaakt, aldus Tagblatt.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →