Justitie eist alleen tbs met dwangverpleging tegen zieke ‘bioscoopmoordenaar’ Ergün S.

Bron © AD

De 34-jarige Rotterdammer Ergün S. werd een dag na de moorden aangehouden Afbeelding: Fareeba Sheedfar

Het Openbaar Ministerie vordert alleen tbs tegen Ergün S., de Rotterdammer die een jaar geleden het schoonmakersechtpaar Gina en Marinus doodstak in een bioscoop in Groningen. Volgens deskundigen is hij volledig ontoerekeningsvatbaar. Zij adviseren alleen tbs op te leggen. Het Openbaar Ministerie gaat daarin mee.

Volgens de officier van justitie heeft Ergün zijn slachtoffers in een opwelling doodgestoken toen zij hem aantroffen in de bioscoop. Justitie gaat daarom uit van doodslag in plaats van het juridisch zwaardere moord. Het Openbaar Ministerie vindt dat Ergün een gevaar is voor de maatschappij en vindt tbs met dwangverpleging dus noodzakelijk.

Lees ook: Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

Het OM vindt ook dat het door zijn ziekte komt dat hij stopte met medicijnen. Justitie oordeelt dus dat dit Ergün niet te verwijten is. ,,Verdachte kon niet weten dat het stoppen met medicijnen tot dit gewelddadig gedrag zou leiden,” aldus het OM. Datzelfde geldt voor het cannabisgebruik van Ergün. ,,Verdachte leidt al jaren aan schizofrenie van het bipolaire type. Niet is gebleken dat zijn cannabisgebruik daar van invloed op is geweest.”

Stevig

Ergün (34) ziet er met zijn stevige postuur, korte haar en bril nu heel anders uit dan de vermagerde man met baard en woest kapsel van een jaar geleden. De schizofrene Ergün vertelde veel over zijn warrige gedachten, maar als de rechter de beelden van de gruwelijke steekpartij beschrijft, weet hij niet alles meer. ,,Of wílt u er niet aan denken, heeft u het verdrongen?”, vroeg de rechter.

Ergün zegt dat hij niet door had dat het een bioscoop was waar hij vlak voor de steekpartij naar binnen was geglipt. Bijna alles wat er binnen is gebeurd staat op camerabeelden. De rechter houdt Ergün voor dat hij ‘meteen en gericht op een dodelijke plek in haar nek lijkt te steken’, als schoonmaakster Gina hem ontdekt.

Huilen

In de zaal barsten nabestaanden in huilen uit. Ergün zegt dat hij niet alles meer weet. Gina’s man Marinus komt aangesneld en wordt daarna door Ergün neergestoken. De beelden worden niet getoond in de rechtbank, maar de rechter beschrijft van seconde tot seconde wat er op te zien is. Marinus probeert nog weg te komen, maar Ergün gaat achter hem aan. Marinus valt, Ergün schopt en steekt tot zijn slachtoffer niet meer beweegt.

De rechter hamert er bij Ergün op te vertellen waaróm hij zó veel geweld gebruikte. Ergün weet het niet precies meer, mompelt hij. ,,Schiet uw geheugen tekort of wilt u er niet meer aan denken, heeft u het verdrongen?”, vraagt de rechter. ,,Ging het soms om geld, om weer ergens te kunnen overnachten? U lijkt iets te zoeken... Het blijft een raadsel, zóveel geweld ineens.”

Ergün mompelt: ,,Ik was volgens mij niet naar iets op zoek... Ik heb niet veel te zeggen... beetje tragisch.” ‘

‘Béétje’? Tsss..., fluisteren nabestaanden op de tribune die Ergüns gezicht niet kunnen zien.

De rechter helpt Ergün: ,,U bedoelt vast meer dan een beetje, dat zie ik aan u.”

De nabestaanden en collega’s van Gina en Marinus eisen tienduizenden euro’s aan immateriële schade. Sommigen zijn er niet bij in de rechtbank dinsdag, zoals de zoon van het schoonmakersechtpaar. Ook hij werkte in de Pathé-bioscoop, maar was destijds op vakantie. Volgens hun advocaat is hij alles kwijtgeraakt door het drama: zijn ouders, zijn sociale leven en inmiddels ook zijn baan. Hij kan niet meer werken op de plek waar zijn ouders zijn vermoord.

De dochter van Gina en Marinus legde deze middag de vinger keihard op de zere plek tijdens haar spreekrecht: ,,Vreselijk om je papa en mama, veel te jong, ijskoud en dood te zien liggen op een bed,” vertelde ze over het moment dat ze haar ouders moest identificeren. Ze vertelde daarna over de fantastische jeugd die haar ouders haar hebben gegeven. ,,Vermoord door deze man die er voor kóós drugs te gebruiken, die er voor kóós een mes te kopen en daarmee rond te lopen...”

Medicijnen

Bij Ergün werd al in 2009 schizofrenie geconstateerd. Enkele jaren later begon hij met medicijnen tegen psychoses, maar die nam hij vaak niet in. De GGZ had niet ver voor de dubbele moord plannen om Ergün gedwongen te laten behandelen. Ook blowde Ergün veel. Mede hierdoor ging de relatie met zijn vriendin - met wie hij een dochtertje heeft - kapot. Zij vluchtte zelfs voor hem.

Justitie eist alleen tbs met dwangverpleging tegen zieke ‘bioscoopmoordenaar’ Ergün S.
Arrestatiefoto’s van Ergün S. Foto: Politie

Fortnite

Ergün vertelt veel over zijn ziekte en bizarre waangedachten. Soms dacht hij dat hij écht in het spel Fortnite zat. ,,Al heb ik dat nooit gespeeld.” Ook dacht hij dat ‘de tram zijn vriend was’. ,,Gek om te zeggen misschien”, zegt hij. ,,Niks is hier gek”, zegt de rechter.

Ergün viel 30 kilo af en en werd soms aangetroffen terwijl hij in het park aan het graven was. Zijn nagels waren heel lang geworden en contact met hem maken ging haast niet. Hij ging naar Groningen om zijn dochtertje te zoeken. Hij dacht dat hij telepathisch contact met haar had.

,,Maar de gedachten werden steeds angstiger,” zegt Ergün. Hij had visioenen over elitetroepen die zijn dochtertje ‘in zoutzuur legden’ en wilde een safehouse voor haar bouwen. Later heeft hij het weer over superwezens die zijn dochter ontvoerden, naar de Noordpool. Toen hij werd aangehouden bleek hij zichzelf ‘uit bescherming’ in folie gewikkeld te hebben. Dat moest een superheldenpak voorstellen, met batterijen om op te laden.

Het mes wat hij had gekocht en waarmee hij de moorden pleegde, ‘vond hij vooral mooi’. ,,Met zo’n parelmoeren handvat.”

De deskundigen die Ergün onderzochten zeggen dat hij ziek is, maar komen er niet achter wat hem heeft getriggerd compleet door te slaan. Ze denken dat hij meteen weer in zijn waanidee van elitetroepen schoot, toen Gina hem aantrof in de bioscoop. ,,Maar zeker weten doen we dat niet.”

Kast

Ergün (34) werd eind oktober 2019 opgepakt nadat hij een dag eerder het echtpaar Gina en Marinus (55 en 56 jaar) uit Slochteren had vermoord in de Pathé-bioscoop in Groningen. De slachtoffers werkten daar al jaren als schoonmakers. Ergün drong binnen toen een andere schoonmaker een deur had opengelaten. Hij verstopte zich in een kast. Toen Gina die opendeed, viel Ergün aan.

Ergün was naar Groningen gekomen omdat hij zijn ex-vriendin en hun dochtertje zocht. Ergüns ex is ook bij de zaak aanwezig en deed eerder haar verhaal aan deze site. Zij was al jaren bang voor hem.

Door Victor Schildkamp

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →