Staakt-het-vuren tussen Azerbeidzjan en Armenië

De gevechten van de afgelopen weken zijn de ergste sinds een oorlog in 1991-94 © Hollandse Hoogte / EPA

Armenië en Azerbeidzjan zijn een staakt-het-vuren overeengekomen dat zaterdag om 12.00 uur ingaat om gevangenen en de lichamen van tijdens het conflict omgekomenen uit te wisselen. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov bekendgemaakt.

Redactie

Lavrov kwam rond 03.00 uur (lokale tijd) met een verklaring naar buiten na gesprekken met zijn Armeense en Azerbeidzjaanse tegenhangers in Moskou die ongeveer tien uur duurden. Hij zei ook dat Armenië en Azerbeidzjan zijn overeengekomen besprekingen te beginnen over de oplossing van het conflict in regio Nagorno-Karabach.

Rusland heeft goede banden met zowel Armenië als Azerbeidzjan. De twee landen zijn sinds bijna twee weken weer in gevecht om Nagorno-Karabach, waar vooral etnische Armeniërs wonen. Internationale leiders hebben opgeroepen een einde te maken aan de gevechten.

Donderdag begonnen de vanuit de zogeheten Minsk-groep geplande overleggen over een staakt-het-vuren in het gebied. Deze groep van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) wordt voornamelijk gevormd door Frankrijk, Rusland en de VS en probeert sinds 1994 een oplossing te vinden voor het conflict. Volgens Lavrov zal de Minsk-groep bemiddelen in de gesprekken tussen beide landen.

De Armeense minister van Buitenlandse Zaken en zijn Azerbeidzjaanse ambtsgenoot spraken niet met verslaggevers.

De gevechten van de afgelopen weken zijn de ergste sinds een oorlog in 1991-94 waarbij ongeveer 30.000 mensen omkwamen en die eindigde met een staakt-het-vuren dat herhaaldelijk is geschonden. Azerbeidzjan zei vrijdag dat sinds 27 september 31 Azerbeidzjaanse burgers zijn gedood en 168 gewond zijn geraakt. Het heeft geen informatie vrijgegeven over militaire slachtoffers. Nagorno-Karabach zei dat 376 van zijn militair personeel en 22 burgers zijn gedood sinds het begin van de conflict.

    Meer lezen?

    Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

    Ik word abonnee

    Gerelateerde berichten

    Ander Nieuws