Minister Slob over sluiten scholen: Als het écht moet, dan gebeurt het

Bron © AD

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, afgelopen zondag bij het Catshuis voor een informeel overleg over het coronavirus. Afbeelding: ANP

Als het vanwege gezondheidsoverwegingen écht niet anders kan, dan gaan landelijk de scholen weer dicht. Dat zegt onderwijsminister Arie Slob. Nu gebeurt het al dat een enkele school dicht moet als de GGD dat adviseert na een uitbraak, maar een landelijke sluiting is in het uiterste geval mogelijk.

Slob zegt dat iedereen zich volledig inzet om de scholen open te houden. Volgens hem kunnen scholen nu zelf al bepalen dat ze het niet meer verantwoord vinden. ,,Dat is niet fijn, maar gebeurt al op een enkele plek.” Hij sluit niet uit dat later meer maatregelen nodig blijken, zoals het mondkapjesadvies dat eerder werd gegeven.

Lees ook: Universiteit Maastricht verplicht mondkapjes voor binnenruimten

SP-Kamerlid Peter Kwint wil van de minister weten bij welk aantal besmettingen het onverantwoord wordt om de scholen open te houden. Hier ziet hij niets van terug in de ‘routekaart’, waarin het kabinet de mogelijke maatregelen per aantal besmettingen beschrijft. ,,Ik ben de laatste om te bepleiten dat de scholen dicht moeten. Maar het bevreemdt me dat zelfs in het zwartste scenario van de routekaart niets is opgenomen over een eventuele sluiting van de scholen.” Hij denkt dat dit juist tot onzekerheid en onrust leidt bij docenten en leerlingen.

Op dit moment is er geen reden om van de huidige lijn af te wijken, zegt de minister. Hij benadrukt dat eerder dit jaar 2,5 miljoen kinderen thuis zaten. Als iedereen op school zich aan de maatregelen houdt - zoals het handen wassen, afstand houden en thuisblijven bij klachten - dan kan de onderwijssector dit volhouden, zegt hij.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →