De NAM gaat flink snijden in eigen personeelsbestand: honderden banen staan op de tocht

Aardgasveld Wittebroek van de NAM. Afbeelding: ANP

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) schrapt de komende maanden honderden banen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het Dagblad van het Noorden. De oorzaak ligt volgens de NAM bij de dalende gasprijs.

In totaal verdwijnen er van de huidige 2100 banen ongeveer 600. Iets meer dan de helft daarvan wordt gevormd door ingehuurde krachten, ongeveer 250 mensen werken vast in dienst. Het gaat om banen die door een vrijwillige vertrekregeling verdwijnen. Door de dalende gasprijs zat een reorganisatie er al langer in, aldus de woordvoerder.

Volgend jaar staat een volgende reorganisatie op stapel. Hoeveel mensen er dan uit moeten, kon het bedrijf nog niet zeggen. „Dat is afhankelijk van het besluit van de minister over de sluiting van het Groninger gasveld.” Die sluiting is in 2022 voorzien.

„We blijven wel in business”, benadrukt de woordvoerder. „We worden een stuk kleiner en gaan ons richten op gaswinning uit kleine velden op land en zee.” Daar blijft Groningen, dat volgens de woordvoerder door afnemende volumes al als een klein veld gezien kan worden, voorlopig bij horen.

De coronacrisis heeft volgens de woordvoerder in eerste instantie geen invloed op de reorganisaties. Wel daalde de gasprijs door de afgenomen vraag tijdens die periode. „De productie is de afgelopen periode goed geweest, we hebben geen aanspraak hoeven maken op steun van de overheid.”

Door ANP

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →