Minister De Jonge: ‘Er is weinig reden tot optimisme’

Vicepremier Hugo de Jonge tijdens een persconferentie. Afbeelding: ANP

De uitbraak van het coronavirus zet door, met alle gevolgen voor de zorg. Dat zei vicepremier Hugo de Jonge vrijdagmiddag tijdens een persconferentie na afloop van de minsterraad. ,,Er is weinig reden tot optimisme.”

Afgelopen etmaal zijn 7997 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. In de afgelopen zeven dagen werden iets meer dan 50.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 212.000 mensen positief getest. Binnen twee maanden is het aantal gevallen verdrievoudigd.

Dit zorgt ook voor een verdere stijging van ziekenhuis- en ic-opnames. De situatie is daar ‘ernstig’, aldus De Jonge. ,,De reguliere zorg moet daar steeds verder afschalen, dat is onvermijdelijk.”

Lees ook: Nederland en België doen dringende oproep: reis niet over de grens

Dinsdag kondigde het kabinet al een gedeeltelijke lockdown af, zoals een sluiting van de horeca. ,,We hebben de hamer uit de gereedschapskist gepakt. Het aantal besmettingen moet omlaag, al waren dit geen eenvoudige keuzes. Maar er ligt nu een stevig pakket met verstrekkende gevolgen.”

Coronageweld steeds zichtbaarder

De vicepremier sprak zich uit tegen het coronageweld, wat steeds zichtbaarder wordt binnen de maatschappij. De Jonge: ,,Je mag nooit je frustraties botvieren op zorgpersoneel, de ggd, handhavers, politici en journalisten. Niemand is nu gebaat bij toenemende polarisatie in de samenleving.”

Het kabinet houdt ook volgende week een ministerraad, ondanks het herfstreces. ,,We kunnen ons niet de houding veroorloven: we kijken het wel even aan.” De Jonge verwacht niet dat de maatregelen over anderhalve week, op dinsdag 27 oktober, alweer afgeschaald kunnen worden.

,,Sterker nog: als er geen effect is, zijn verdere maatregelen onvermijdelijk.” Dat betekent feitelijk een complete lockdown, gaven coronaminister De Jonge en premier Rutte dinsdag al aan.

De Jonge riep het volk vanmiddag wederom aan te luisteren naar de dringende adviezen van het kabinet en de GGD. Nu gebeurt dat volgens hem te weinig. ,,Adviezen zijn er om op te volgen.”

Door Edwin van der Aa

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen