Rutte was op de hoogte van vakantie koning: ‘Ik heb een verkeerde inschatting gemaakt’

Premier Rutte. Afbeelding: ANP

Premier Mark Rutte heeft te laat beseft dat de vakantie van de koning en zijn gezin naar Griekenland „niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen”. Zeker na de persconferentie van dinsdag 13 oktober had hij zich daarvan bewust moeten zijn, zegt Rutte in een brief aan de Tweede Kamer.

„Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie. Voor het voorgaande draag ik de volledige ministeriële verantwoordelijkheid”, aldus Rutte, die toegeeft dat hij een verkeerde inschatting heeft gemaakt.

De herfstvakantie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar de Griekse zon duurde exact één etmaal. Per KLM-lijnvlucht vlogen ze terug vanuit Athene, nadat hun reis naar de Griekse vakantievilla voor een ongekende nationale ergernis had gezorgd.

Willem Alexander en Maxima zijn inmiddels teruggekeerd op Huis ten Bosch. Het koningspaar is naar verwachting met het hele gezin teruggekeerd. Op foto’s van het blauwe busje waarmee het paar aankwam, is in ieder geval te zien dat dochter Alexia, met mondkapje, haar ouders vergezelt.

Lees ook: Het wemelt van goedbetaalde adviseurs bij de koning, maar tegen zijn nukken lijkt geen kruid gewassen

Reisadvies

Omdat het reisadvies voor het Griekse vasteland, waar de villa staat, niet op code oranje staat, mocht de reis naar Griekenland strikt formeel gemaakt worden. Tegelijkertijd roepen leden van Willem-Alexanders regering de Nederlandse bevolking met man en macht op zo veel mogelijk thuis te blijven in de strijd tegen het coronavirus en vooral niet naar het buitenland te reizen als dit niet strikt noodzakelijk is. Dat het hoofd van die regering wel voor een plezierreis naar Griekenland vloog, zorgde voor felle reacties in het hele land én in politiek Den Haag.

Door AD

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →