Per fiets de wereld rond: zo krijgt een judoclub in Noord-Macedonië wat extra hulp

Judoclub in Noord Macedonië. © Ben en Linda

Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk vertrokken half juni voor een fietstocht rond de wereld. Over zeven jaar zijn ze terug. Lees hier regelmatig hun reisblog.

Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk

Eind augustus kwamen we aan in Prilep in Noord-Macedonië. Daar ontmoeten we Deyan. Hij is de voorzitter van Judo Club Seishin. Achter de schermen hebben we sinds die tijd hard gewerkt om deze judoclub te helpen. Zoals wij dat altijd voor ogen hebben, doen we dat niet middels een donatie, maar door iets tastbaars te geven.

De club heeft ongeveer 100 leden: jongens en meisjes in alle leeftijdscategorieën. De contributie bedraagt slechts € 3 per maand. Zo is judo voor iedereen toegankelijk. Young professionals laten de judoclub groeien en bloeien. Hiervoor hebben ze een goede sportschool, de juiste materialen en training nodig. Overheidssubsidies zijn laag, dus zoeken ze naar lokale oplossingen.

Welke hulp?

Op dit moment is er vooral behoefte aan nieuwe judokleding. Hoewel een lid de pakken kan repareren, slijt de kleding na een aantal jaren. Bovendien neemt het aantal leden toe en worden de leden ouder en groter.

Meer lezen en foto’s zien: Abonneer je hier op het blog van Linda en Ben

Vanwege al hun inspanningen om judo voor iedereen toegankelijk te maken, hun sociale karakter om ervaringen en vaardigheden te delen en omdat ze heel hard werken om hun vaardigheden te verbeteren en succesvol te zijn, steunen we deze club door judokleding te kopen.

We hebben inmiddels al best wat verstand van fietsen, maar weten niks van judo. We hebben ons erin verdiept en contact gelegd met verschillende leveranciers van judopakken. Noord-Macedonië is echter geen lid van de Europese Unie. We hebben daarom uiteindelijk gekozen voor een bedrijf in Bulgarije om hoge verzend- en importkosten te voorkomen.

De leverancier Budobalkani steunt ook judoclubs, maar dan in Bulgarije. Op dezelfde manier zoals wij dit nu doen in Noord-Macedonië. Ze zijn al 15 jaar actief in de judomarkt. Hun team is actief in judo, karate en baseball. Ze bieden zich bij de locale clubs ook aan als vrijwillige judotrainers. Dat was voor ons de aanleiding om voor hun te kiezen als leverancier.

Helpende hand

Harry, een goede vriend van Deyan, hebben wij ook in Prilep leren kennen. Hij heeft ons kunnen helpen met het transport. Hij moest toevallig voor zaken naar Bulgarije. Op deze manier hebben wij op de kosten kunnen besparen.

Deyan vond het een mooi idee om de naam XPLORid op de judopakken te laten naaien. Dat vinden wij natuurlijk een heel mooi gebaar. Daar hadden we zelf niet eens over nagedacht. Harry heeft vervolgens de judopakken namens ons overhandigd aan de club. Ze hebben er een hele ceremonie van gemaakt. De club heeft nu 25 judopakken met het embleem van XPLORid.

De videobeelden van ons bezoek in augustus aan Judo Club Seishin en de foto’s van de ceremonie hebben we gecombineerd in een video die inmiddels op ons Youtube kanaal staat. Onze dank gaat daarbij uit naar de boekhouder van de club, Goce, die als tolk heeft opgetreden.

Sporthal

Judo Club Seishin traint 3 keer per week op maandag, woensdag en vrijdag. Er is een groep voor beginners en voor professionals. De training vindt plaats in het park in de zomer en in de winter kunnen ze terecht in de sporthal van 2 basisscholen en in een gemeenschapsgebouw. Het motto van de club is: Judo versterkt het lichaam en de geest.

De club werkt hard om de vaardigheden van het personeel en de professionals te verbeteren door deel te nemen aan nationale en internationale seminars en trainingen van de judobond. Hierdoor wint de club jaarlijks vele prijzen op nationaal en internationaal niveau. Op 3 november 2018 wonnen ze de stadsprijs voor sport vanwege het aantal leden, gasten en toernooien en omdat ze seminars voor coaches en professionals organiseren. In 2019 werd één van hun coaches uitgeroepen tot beste coach van alle sporten en dit jaar waren ze 1e in Noord-Macedonië.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Van onze partners

Gemeenteberichten