Ondanks coronacrisis is vermogen prinses Mabel bijna verdubbeld

Prinses Mabel. © ANP

Prinses Mabel is voor het derde jaar op rij te vinden in de Quote 500. De weduwe van prins Friso staat dit jaar wel een stuk hoger op de lijst van rijkste Nederlanders dan de voorgaande twee jaar.

Redactie

Volgens het zakenblad is haar vermogen ondanks de coronacrisis dit jaar met 93 procent gestegen. Mabel staat met een geschat vermogen van 560 miljoen op de 66e plek van de rijkenlijst. Vorig jaar stond de prinses nog met 290 miljoen op de 140e plaats en het jaar ervoor kwam ze 9 plekken lager binnen in de lijst met een geschat vermogen van 240 miljoen.

Mabel profiteerde van de waardestijging van haar aandelenpakket in Adyen. Prins Friso behoorde tot een van de eerste investeerders in het bedrijf. Na zijn dood verkocht zij een deel van zijn aandelen voor 43 miljoen euro.

De familie Van Oranje-Nassau staat wederom in de lijst van rijkste families, ook dit jaar op plaats twaalf met een geschat vermogen van 1,1 miljard euro.

‘Groep rijkste Nederlanders ondanks corona weer rijker geworden’

Het vermogen van de 500 rijkste Nederlanders is het afgelopen jaar gestegen tot 186 miljard euro. Dat is volgens zakenblad Quote ondanks de coronacrisis 3,5 procent meer dan vorig jaar. Het is wel de kleinste stijging sinds het uitbreken van de kredietcrisis.

„De kloof tussen traditionele rijken, afkomstig uit handel, transport of productie, en razendsnelle tech- of apprijken wordt groter en de opmars van de laatste categorie wordt door de pandemie alleen maar versneld”, staat te lezen in de nieuwste editie van de Quote 500, de jaarlijkse lijst met superrijken. Zo is de grote winnaar van het afgelopen jaar onder meer Adyen-oprichter Arnout Schuijff met een geschat vermogen van 2,5 miljard euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

Bovenaan de lijst staat nog steeds Charlene de Carvalho-Heineken met ruim 12 miljard euro. De dochter van de overleden bierbrouwer Freddy Heineken verloor het afgelopen jaar ruim 2 miljard euro aan vermogen.

Niet alle superrijken kregen er het afgelopen jaar meer geld bij. Naast dat van Charlene de Carvalho-Heineken wordt ook het vermogen van Frits Goldschmeding flink lager ingeschat. De oprichter van uitzendbureau Randstad verloor bijna 7 procent en bezit nu 4,1 miljard euro. Onder de bekende Nederlanders is John de Mol de grote verliezer. De mediamiljardair verloor volgens Quote ruim 11 procent van zijn vermogen en heeft nu 2,4 miljard euro.

Om een notering te verdienen in de Quote 500 moest een Nederlander dit jaar 95 miljoen euro bezitten, 7 miljoen euro meer dan vorig jaar. Nederland telt met 38 stuks ook meer miljardairs dan ooit. Vorig jaar waren dat er nog 37.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws