Ook onveilige situatie op school Den Bosch om cartoon Mohammed

Dit is de prent die in het klaslokaal van het Emmauscollege in Rotterdam hing. © Joep Bertrams

Den Bosch -

Een leraar maatschappijleer van het Pierson College in Den Bosch voelt zich onveilig als gevolg van onrust rond een lesuur over vrijheid van meningsuiting. Daarin werd ook een cartoon van Mohammed getoond. Een leerling maakte een foto van een dia die tijdens de les vertoond werd en verspreidde die via social media.

Redactie

Dat leidde volgens de school tot onrust en emotionele reacties bij een aantal leerlingen en ouders. De school laat donderdagmiddag weten dat de docent wordt ondersteund vanwege de gevoelde onveiligheid.

„De schrik en de impact van de vele reacties zijn groot”, aldus de school. „De docent maakt het naar omstandigheden redelijk en we kijken in goed overleg wanneer de lessen weer hervat zullen worden. Op de school is het redelijk rustig, hoewel iedereen geschrokken is en geraakt door de heftigheid van de reacties.”

Onveilige situatie

Volgens de school is door verspreiding van uit zijn verband gerukt beeldmateriaal „een onveilige situatie gecreëerd voor de docent en anderen op school”, staat in de brief, die in handen is van de lokale omroep DTV.

„Er is door leerlingen een foto gemaakt van een specifieke dia, die gaat over hoe de democratische rechtsstaat onder druk komt te staan wanneer bepaalde grondrechten met elkaar botsen, zoals vrijheid van meningsuiting, van religie en van betoging. Een van de voorbeelden daarvan betrof een cartoon van de profeet Mohammed”, aldus de school. Bij het verspreiden van beelden op social media ontbrak volgens de school de context waarin beelden werden besproken. Buitenstaanders hebben zich vervolgens een oordeel gevormd over de lessituatie, wat leidde tot reacties en emoties, aldus de school.

Ondergedoken

Het Pierson College heeft inmiddels onder meer gemeente, politie en Openbaar Ministerie ingeschakeld. Een woordvoerder van de politie onthield zich donderdagmiddag van commentaar en verwijst naar de reactie door de school.

Lees ook: Cartoon in klaslokaal: politiek reageert met afschuw na onderduiken leraar vanwege bedreigingen

In Rotterdam is een leraar ondergedoken vanwege een cartoon die hij in de klas had hangen. Daarop was een onthoofd persoon te zien, met op zijn T-shirt de tekst ‘Charlie Hebdo’, die zijn tong uitsteekt. Tegenover hem stond een islamitische extremist met een zwaard. Een foto van de tekening in het schoollokaal verscheen op internet, waarna de leraar werd bedreigd.

Lees ook: Maker spotprent leeft mee met bedreigde docent: ‘Dit is heel erg’

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws