Wie wordt Ondernemer van het Jaar 2020? Stem op drie van de tien genomineerden

De redactie van De Limburger organiseert dit jaar de derde editie van de verkiezing van de Limburgs Ondernemer van het Jaar. Het thema: inventief ondernemerschap in ‘coronatijd’. Aan jou nu de mogelijkheid om te stemmen op het bedrijf waarvan jij vindt dat het zich heeft onderscheiden in deze moeilijke tijd.

Scroll naar beneden om je stem uit te brengen

Stemmen kan tot maandag 23 november. Dit zijn de 10 genomineerden:

Akarton – Mike Noldus

Wie wordt Ondernemer van het Jaar 2020? Stem op drie van de tien genomineerden

Het Venlose bedrijf, maker van kartonnen verpakkingen en creatieve winkeldisplays, dook in een gat van de markt toen het thema ‘coronavrije werkplek’ ging spelen. Het ontwikkelde recyclebare kartonnen scheidingswanden voor staand en zittend werk. De ‘separatoren’ vlogen de eigen webshop uit richting acht Europese landen. Inmiddels zijn andere gewilde producten gelanceerd: archief- en verhuisdozen. Hiermee spelen Noldus en zijn mensen in op de opruimwoede in coronatijd en de piek op de huizenmarkt. Door directe onlineverkoop aan de consument – zonder tussenhandel – kan het bedrijf een scherpe prijs maken. Ondanks omzetverlies op andere terreinen draait Akarton beter dan vorig jaar.

Website: https://www.karton.nl/

ASK renovatie – Hans Timmermans

Wie wordt Ondernemer van het Jaar 2020? Stem op drie van de tien genomineerden

Aan het coronavirus kan hij niets doen, wel aan de ontwikkeling en motivatie van zijn personeel. Onder het motto: doe iets waar je zelf invloed op hebt, bood Hans Timmersmans, directeur van ASK renovatie, zijn achttien werknemers cursussen aan. Denk aan: omgaan met conflicten, teamwork, hak de knoop door. Daar hebben ze allemaal wat aan. Iedere afgeronde cursus levert de werknemer vijftig euro op. Wie acht online cursussen volgt krijgt een extra bonus van honderd euro. De meeste werknemers reageerden enthousiast. Zo rondde herstelspecialist Alex al drie cursussen af. Hij leert voornamelijk in de werkbus op weg naar een volgende klus.

Website: https://askrenovatie.eu/

Bioplastics – Tom Hendrikx

Wie wordt Ondernemer van het Jaar 2020? Stem op drie van de tien genomineerden
Foto: Luc Lodder

Bioplastics speelt een hoofdrol in het testen op het coronavirus wereldwijd. Het bedrijf is wereldleider in het ijken van onderzoeksapparatuur en de fabricage van extreem uniforme reactievaatjes. Topman Tom Hendrikx schoot het academisch ziekenhuis in Maastricht razendsnel te hulp, toen daar een tekort dreigde aan specifieke testkits voor de Roche-apparaten. Binnen de kortste keren is een gelijkwaardig alternatief ontwikkeld. Bioplastics investeerde miljoenen in nieuwe machines en maakt nu een hoeveelheid labproducten om per dag 3 miljoen coronatests te kunnen uitvoeren. Ze worden over de hele wereld verdeeld. „Het is onze missie en filosofie met onze onafhankelijke dienstverlening te helpen, daar waar nodig.”

Website: https://www.bioplastics.com/

DSM – Dimitri de Vreeze en Geraldine Matchett

Wie wordt Ondernemer van het Jaar 2020? Stem op drie van de tien genomineerden

Eerst de wereld, dan pas de winst. In de strijd tegen het coronavirus heeft DSM op verzoek van de overheid geholpen om in samenwerking met partners in zeer korte tijd volledige productieketens voor teststaafjes, desinfectiemiddel en medische gezichtsmaskers in Nederland op te zetten. Dat gebeurde belangeloos. Het concern uit Heerlen heeft ofwel gedoneerd of tegen kostprijs geleverd. Zo is onder meer 390.000 liter desinfectiemiddel gemaakt om zorgmedewerkers in Nederland te beschermen. Verder heeft DSM TNO geholpen met het ontwikkelen van een versnelde coronavirus testkit en zijn tientallen miljoenen vitaminepillen geschonken aan ziekenhuizen in China. Met industrieel concern VDL investeert DSM miljoenen in de productie van mondmaskers.

Website: https://www.dsm.com/

Entertrain Group – Igor Stel

Wie wordt Ondernemer van het Jaar 2020? Stem op drie van de tien genomineerden

Igor Stel (42) is een horecaondernemer pur sang. Hij exploiteert Kasteel Limbricht, activiteiten- en evenementencentrum All in Echt en avonturenpark Valdeludo en runt daarnaast zijn catering- en evenementenbedrijf Entertrain Group. Waar andere ondernemers door de coronacrisis pas op de plaats maakten, bleef Stel innoveren, investeren en uitbreiden. Ondanks de impact van de coronamaatregelen nam hij in juni de exploitatie over van de Hompesche Molen in Stevensweert. En in augustus opende hij met een compagnon een nieuwe zaak: All in 040 in Eindhoven. Ook bedacht hij, omdat zijn zaken de deuren moesten sluiten, nieuwe concepten die ‘coronaproof’ zijn, zoals themawandelingen.

Website: http://entertrain.nu/

Medprotex – Nikolaj Boogaard en Cyrille Depondt

Wie wordt Ondernemer van het Jaar 2020? Stem op drie van de tien genomineerden
Foto: Harry Heuts

Het leek in maart een zeer gewaagd plan vol voetangels en klemmen en zonder helder beeld van de ontwikkelingen inzake de coronapandemie. Toch durfden de Zuid-Limburgse ondernemers Nikolaj Boogaard en Cyrille Depondt beslissende stappen te zetten naar een mondkapjesfabriek die nu in Maastricht op volle toeren draait. De productie van mondmaskers voor de medische sector en een ‘lite’ variant voor consumenten wordt voortdurend uitgebreid. De bedoeling is uiteindelijk honderd miljoen stuks jaarlijks te fabriceren. Beide ondernemers wisten met hun team allerhande problemen op te lossen waardoor ze gecertificeerde producten van een constante, hoge kwaliteit kunnen leveren.

Website: https://medprotex.nl/

Munckhof – Tom Roefs

Wie wordt Ondernemer van het Jaar 2020? Stem op drie van de tien genomineerden

Veel werk bij vervoersbedrijf Munckhof uit Horst lag in coronatijd in één klap stil. Er was nog maar heel weinig vraag naar bussen en taxi’s. Het bedrijf besloot een deel van het personeel, dat van de afdeling Business Travel, in te zetten om de GGD te ontlasten. Vijftig medewerkers van die afdeling gingen daar aan de slag en daarnaast werden tachtig flexkrachten ingezet. Ze helpen met het bron- en contactonderzoek waar de GGD niet aan toekomt. Na een speciale training gingen de mensen van Munckhof aan de slag met het wegwerken van de enorme bulk belwerk.

Website: https://www.munckhof.nl/

Neptunus Structures – Dorrie Eilers

Wie wordt Ondernemer van het Jaar 2020? Stem op drie van de tien genomineerden

2020 zou een topjaar worden voor Neptunus Structures. Met tal van evenementen waar het Kesselse familiebedrijf zijn tenten en demontabele gebouwen zou neerzetten. De Olympische Spelen in Tokio, grote muziekfestivals. De coronapandemie deelde echter een enorme dreun uit aan de hele branche. Neptunus zat niet bij de pakken neer. Het leende zijn thuiszittende werknemers uit aan bedrijven die om personeel zaten te springen en richtte zich op het bedrijfsonderdeel dat semipermanente gebouwen levert. Juist in coronatijd ontstond een geheel nieuwe vraag, naar noodhospitalen, teststraten, triagetenten, noodkantines. Het bedrijf creëerde een dubbeldeksterras voor de horeca en ontwikkelde een evenementenhal voor de anderhalvemetersamenleving.

Website: https://www.neptunus.eu/

Stogger – Stefan Dorssers

Wie wordt Ondernemer van het Jaar 2020? Stem op drie van de tien genomineerden

Aan energie, idealisme en doorzettingsvermogen geen gebrek. Met vereende krachten hebben ingenieurs en techneuten van Stogger, appbouwer Cosmicnode, NTS mechatronics, Canon Production Printing samen met intensivist Hugo Touw van Radboudumc in coronatijd in slechts een paar weken tijd een innovatief beademingsapparaat ontwikkeld. Het apparaat neemt letterlijk het werk van een verpleegkundige of arts 24/7 uit handen. Het mechaniek knijpt in de beademingsballon, kan met een app worden ingesteld en speelt zo kostbare capaciteit vrij op een intensive care-afdeling. De vinding kreeg de naam FRD-e, (spreek uit Freddie), afgeleid van Mercury, de merknaam van de beademingsballon.

Website: https://www.medical.stogger.com

Vebego – Ronald Goedmakers

Wie wordt Ondernemer van het Jaar 2020? Stem op drie van de tien genomineerden

Dienstverlener Vebego uit Voerendaal heeft de gevolgen van de coronacrisis kunnen beperken. Waar schoonmaakwerk wegviel (kantoren, openbaar vervoer, luchtvaart), konden veel medewerkers worden getraind en overstappen naar cruciaal maatschappelijke sectoren zoals de zorg. Zo zijn in Nederland honderden mensen ingezet op een andere werkplek. De ‘flexpool’ vormt nu een vast onderdeel van de organisatie. Familiebedrijf Vebego heeft geen gebruikgemaakt van de NOW voor tijdelijke werkloosheid. De schoonmaak behoort onderhand tot de vitale beroepen. Zonder de inzet en flexibiliteit van medewerkers, die zich constant moeten aanpassen aan nieuwe hygiëneregels en strikte protocollen, zouden bijvoorbeeld ziekenhuizen en scholen hun deuren moeten sluiten.

Website: https://www.vebego.com/

Wie zitten in de jury

Mariëlle Heijltjes

Als professor verbonden aan de Maastricht University. Ze is gespecialiseerd in managementstijlen. Heijltjes is tevens directeur van het UMIO.

Mustafa Amhaouch

Tweede Kamerlid uit de gemeente Peel en Maas namens het CDA. Voert in het parlement het woord als het gaat om aan economie gerelateerde onderwerpen.

Jan-Paul Rutten

De winnaar van de verkiezing van Limburgs Ondernemer van het Jaar in 2019. Jan-Paul is directeur van de Gulpener Bierbrouwerij.

Bram van der Heijden

Chef van de economie- en opinieredactie van De Limburger. Voorzitter van het juryberaad.

Over de verkiezing

Tot maandag 23 november kun je online stemmen op de ondernemers die wat jou betreft de titel Limburgs Ondernemer van het Jaar mogen dragen. Iedereen kan op drie bedrijven stemmen.

Uiteindelijk belanden de vijf ondernemers met de meeste stemmen in de finale. De journalisten van de economieredactie gaan bij hen langs om met hen terug te kijken op het bijzondere jaar 2020. Een deskundige jury (zie kader) kiest uiteindelijk de winnaar.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →