Veiligheidsberaad wil feestjes voor jongeren om oud en nieuw veilig te houden

Bron © AD

Hubert Bruls. Afbeelding: ANP

Zonder evenementen voor jongeren tijdens de jaarwisseling wordt het ‘een forse uitdaging’ die nacht de veiligheid te garanderen. Voorzitter Hubert Bruls van het landelijk veiligheidsberaad krijgt steun van politie en deskundigen voor deze aanpak.

Bruls wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de vraag of er nog wat georganiseerd kan worden. „Laten we niet naïef zijn en denken dat als wij zeggen dat er niks mag mensen niet toch dingen gaan doen. Als er toch iets gebeurt, dan liever geregisseerd en onder begeleiding van een jongerenwerker, de wijkagent of ­iemand van de gemeente. Anders ontstaat er een wildwestsituatie en moet ik politie en boa’s vragen al die mensen te bekeuren. Dat wordt dan handhavingstechnisch echt een heel forse uitdaging.”

Bruls zegt niet meteen voor ogen te hebben welke activiteiten kunnen worden georganiseerd. „Mag ik de creativiteit aan een ander overlaten? Ik ben er niet om iedereen te entertainen. Als mensen buiten willen bingoën of wat willen zingen, laat ik dat aan hen over. Maar het moet kleinschalig zijn.”

De politie is al rond de zomer begonnen met de voorbereidingen voor oud en nieuw. „Natuurlijk helpt het als er activiteiten voor de jeugd zijn”, stelt politiechef Aart Garssen van het politiedistrict Gelderland-Zuid. „Dat is in andere jaren ook gebleken. Dit jaar zal alles anders zijn. Al weten we nog niet wat er straks allemaal mag. Ondanks het vuurwerkverbod en de afstandsregels zal de inzet niet minder zijn. Die blijft zeer fors.”

Criminoloog Henk Ferwerda stelt dat het belangrijk is om de verveling onder jongeren tegen te gaan. „Iedereen baalt van corona. Voor jongeren is het extra vervelend. Zij zitten in de bloei van hun leven. Veel is weggevallen: uitgaan, de voetbal en sport, vaak ook het bijbaantje”, zegt Ferwerda, die onderzoek deed naar de effecten van de coronamaatregelen op jongeren. „Met oud en nieuw braaf thuis bij je ouders op de bank zitten: dat wil geen jongere. Die snakken naar een feestje.” Hij raadt gemeenten aan de jongeren zelf te betrekken bij activiteiten. „En let bij het organiseren ook op straat­groepen met jongeren die minder mondig zijn, maar wellicht wel eerder risicogedrag vertonen. De groepen zijn natuurlijk het interessantst als het gaat om te voorkomen dat het tijdens de jaarwisseling gaat ­escaleren.”

Justitieminister Ferd Grapperhaus zegt af te wachten welke mogelijkheden Rutte en De Jonge gaan bieden. „Daar lopen we verder niet op vooruit”, stelt zijn woordvoerder.

Door door Eric Reijnen-Rutten en Henk van Gelder

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →