Aantal nieuwe besmettingen stijgt tot 5974, minder dan 2000 coronapatiënten in ziekenhuis

Coronateststraat van de GGD in Middelharnis. Afbeelding: AD/Arie Kievit

Het RIVM meldt vrijdag 5974 nieuwe coronabesmettingen. Het is het hoogste aantal in een week tijd, en dus ook meer dan de 5725 van donderdag. Daar zaten bijna 1100 ‘oude’ meldingen bij die vanwege een storing niet eerder waren doorgegeven. Wel liggen er voor het eerst sinds een kleine maand minder dan tweeduizend coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde woensdag nog 4615 nieuwe gevallen. Ook vorige week waren er op woensdag, donderdag en vrijdag meer positieve tests dan op maandag en dinsdag. Volgens de GGD’en kan dit komen doordat in het weekend minder mensen worden getest dan doordeweeks. Als iemand op zaterdag of zondag is getest, kan de uitslag op maandag of dinsdag bekend zijn.

In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 37.000 positieve tests geregistreerd, vergelijkbaar met de week ervoor, wat erop duidt dat de daling van de afgelopen weken zich lijkt te stabiliseren. Eind oktober, op de top van de tweede golf, waren er bijna 70.000 positieve tests in een week. In Amsterdam zijn afgelopen etmaal 337 positieve tests geregistreerd. Het aantal besmettingen in Rotterdam steeg met 297 en in Utrecht kwamen er 148 gevallen bij. Verder werden 145 Hagenaars en 117 Tilburgers positief getest.

Ziekenhuispatiënten

Intussen komt er meer lucht in de ziekenhuizen: de bezetting neemt verder af. In totaal liggen er nu 1961 mensen met corona in het ziekenhuis, dat waren er gisteren 2030. Het is voor het eerst sinds 21 oktober dat er minder dan tweeduizend coronapatiënten zijn opgenomen. Er liggen 547 op de IC, acht minder dan gisteren. Er werden 217 nieuwe patiënten opgenomen op de verpleegafdelingen, maar er zijn er dus meer ontslagen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In de afgelopen 24 uur zijn er negentien patiënten verplaatst tussen de regio’s, waarvan vier IC-patiënten.

Het aantal sterfgevallen steeg met 51. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Op donderdag werden 75 sterfgevallen geregistreerd.

Oversterfte

Vrijdagochtend meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het aantal sterfgevallen vorige week niet verder is gestegen, maar wel hoger blijft dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. De onderzoekers hebben nog niet in kaart waaraan die mensen zijn overleden, maar de stijging komt waarschijnlijk vooral door de tweede golf van het coronavirus. Vorige week overleden naar schatting 3600 mensen. Dat zijn er zo’n 650 meer dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Sinds eind september overlijden er meer mensen dan normaal. De onderzoekers hebben hiervoor een vergelijking gemaakt met de sterftestatistieken in de vijf jaren hiervoor.

In dezelfde week zijn bij het RIVM 327 meldingen binnengekomen van mensen die zijn overleden aan Covid-19. De statistici verwachten dat het werkelijke aantal slachtoffers van het virus hoger ligt en dat het totale sterftecijfer van het CBS een indicatie geeft hoeveel hoger dat is. Niet alle dragers van het virus zijn er namelijk ook op getest. Bovendien geldt er geen plicht om door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen door te geven en zit er soms vertraging in de registratie.

Aantoonbaar besmet

Sinds het begin van de uitbraak zijn tot nog toe meer dan 470.00 mensen in Nederland aantoonbaar besmet geweest met het virus, maar veel besmettingen zijn niet aan het licht gekomen doordat er veel minder werd getest aan het begin van de pandemie. Als het virus zich in het huidige tempo blijft verspreiden, kan dit cijfer in de loop van volgende week uitkomen boven een half miljoen. Van ruim 8700 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.

Door Marlies van Leeuwen

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →