Vuurbol laat zich zien boven Nederland: ‘Wauw’

Bron © AD

Afbeelding: Videostill

Een schitterende vallende ster heeft zich vrijdagavond iets voor 19.00 uur laten zien boven Nederland. ,,Wauw. Dit noemen we een vuurbol, omdat hij zo helder was”, aldus weerman Michiel Severin van Weerplaza.

De vallende ster werd onder meer gespot in de buurt van Schiphol en Groningen. ,,Zeer indrukwekkend”, laat iemand via Twitter weten. Dennis Elbers wist de vuurbal zelfs met zijn dashcam vast te leggen.

Volgens meteoroloog Severin komt het geregeld voor dat er een vuurbal te zien is. ,,Maar je moet natuurlijk het geluk hebben dat je hem ziet. Dat hij is vastgelegd op een dashcam is puur mazzel, maar wel de beste methode, want de camera staat dan al aan. Als je het live ziet, heb je geen tijd om de camera te pakken.”

Ruimtegruis

De meteoor liet zich zo’n acht tot tien seconden zien, voordat hij uitdoofde. ,,En dat is meestal zo”, aldus Severin. ,,Zo’n ding verbrandt hoog in de atmosfeer dus een heel groot deel van Noordwest-Europa kan hem dan zien. Bepaalde meteorenzwermen hebben een verhoogde kans op vuurbollen, omdat in dat ruimtegruis wat grotere stenen voorkomen. Afgelopen dinsdag hadden we de piek van de Leoniden. Mogelijk dat deze daarbij hoorde, maar voordat we dat weten moet er meer informatie verzameld worden.”

Door Simone van Zwienen

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →