5407 nieuwe besmettingen, stevige daling, maar zelfde beeld als vorig weekend

Bron © AD

Afbeelding: ANP

Het RIVM meldt zondag 5407 nieuwe coronabesmettingen, een stevige daling ten opzichte van zaterdag (toen werden er 6093 gemeld, later gecorrigeerd naar 6076). Toch geeft de daling niet meteen reden tot juichen. Vorig weekend waren de getallen nagenoeg hetzelfde, wat het beeld bevestigt dat het dagelijks aantal gemelde besmettingen is gestabiliseerd.

Het aantal ziekenhuisopnames is iets gestegen: naar 1933 (was zaterdag 1902). Maar op de intensive care liggen wel iets minder mensen: nu 540 (zaterdag 550). Bij het RIVM zijn zondag 21 overleden coronapatiënten gemeld. Zaterdag waren dat er nog 48.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen ligt op zondag wel vaker lager dan op zaterdag, omdat er in het weekend minder testresultaten worden ingevoerd. Al enkele dagen is duidelijk dat de daling van het dagelijkse aantal besmettingen stabiliseert. Dat is goed te zien aan de cijfers van vorig weekend, toen er op zaterdag ruim 5900 nieuwe besmettingen werden gemeld en zondag ruim 5400. Getallen die vergelijkbaar zijn met dit weekend.

Verschillen van 10 procent of meer binnen een etmaal komen overigens regelmatig voor als gevolg van storingen, het wisselende aantal afgenomen tests of te laat doorgegeven resultaten. Om die reden analyseert het RIVM liever op basis van weekcijfers in plaats van dagcijfers.

Kerstmis

Bekeken over de iets langere termijn daalt het aantal nieuwe besmettingen nog wel, maar veel te weinig om premier Rutte tevreden te stellen. Gisteren zei hij nog dat de extra vrijheden rond Kerstmis op de tocht staan, als het niet snel beter gaat dan nu. Daarvoor moet onder meer het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen nog sterk dalen, tot onder de 3600.

Hoopgevender is dat het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis terecht komt, wel is gedaald ten opzichte van vorige week. Nu liggen er 1933. Vorig weekend lag dat aantal op zaterdag en zondag nog rond de 2100. Op de intensive care lagen vorig weekend bijna 600 coronapatiënten, dat aantal daalt heel langzaam: zondag 540.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →