Ruim 11.000 warme winterjassen voor armen ingezameld

De Brunssumse burgemeester Wilma van der Rijt en wethouder Hugo Janssen namen vorige week vrijdag tientallen jassen in ontvangst in hun gemeente. Afbeelding: Emile Verhijden

Inwoners van 25 Limburgse gemeenten hebben de afgelopen twee weken ruim 11.000 warme winterjassen gedoneerd voor dak- en thuislozen en voor volwassenen en kinderen die in armoede leven. Initiatiefneemster Manon Machiels uit Maastricht zei vrijdag „stil te zijn van de hoge opbrengst”.

De 11.026 jassen gaan onder meer naar lokale initiatieven, het Leger des Heils en de Kledingbank. Een deel gaat naar de stichting MAX Maakt Mogelijk, die projecten ondersteunt om de leefomstandigheden van met name ouderen te verbeteren. „Die mensen zullen blij zijn met een jas uit Limburg”, aldus Machiels.

De actie is een vervolg op een actie van Samen voor Maastricht ‘Geef een jas, verwarm een hart!’. Die leverde de afgelopen twee jaar in Maastricht onder meer door medewerking van Huub Stapel respectievelijk 4100 en 5000 jassen op. „Wat in Maastricht kan, kan ook in heel de provincie Limburg”, aldus Machiels. „Daarom heb ik gouverneur Theo Bovens gevraagd zijn whatsappgroep met burgemeesters te gebruiken om hen op te roepen tot medewerking. In no-time meldden zich vervolgens 25 gemeenten spontaan aan!”

Dat de actie zo’n succes werd geeft ook de noodzaak weer van de inzameling, zegt Machiels. „Het aantal mensen dat in armoede leeft stijgt nog steeds. Covid heeft grote groepen mensen die al aan de rand zaten nu in nog grotere zorgen gebracht.”

„Gisteren waren we nog bij een vrouw in Sint Odiliënberg. Die had vijftien nieuwe kinderjassen besteld. Ze zei Sinterklaas dit jaar een keertje over te slaan om dat geld te besteden aan jassen voor arme kinderen. Ik heb die jassen samen met Huub Stapel opgehaald.”

Stapel werd ingezet als ambassadeur voor de inzamelactie. „Hij is echt heel bevlogen”, zei Machiels. Ze raakte bevriend met Stapel door de bezoeken die ze aan zijn theatervoorstellingen bracht. „Ik heb moeite om niet buitengewoon geëmotioneerd te raken”, reageert Stapel. „Als je om je heen kijkt, zie je dat tientallen vrijwilligers bezig zijn. Het is echt overweldigend. De jassen zijn ook van zo’n goede kwaliteit. Voor de kinderen is het heel veel. Ik sta versteld.”

Machiels denkt eraan volgend jaar de actie landelijk uit te rollen.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gemeenteberichten