Kleine Staat in Maastricht is dit weekend éénrichtingsverkeer

In de Kleine Staat was het zaterdagmiddag rond 13.00 uur tamelijk rustig vergeleken met vorig weekend. Afbeelding: De Limburger

De gemeente Maastricht richt dit weekend op voorhand de Kleine Staat in als voetgangersgebied met eenrichtingsverkeer. Beveiligers zien er op toe dat winkelend publiek de looproute volgt.

De preventieve maatregel is genomen nadat de drukte van winkelend publiek afgelopen weekend zo groot werd in het winkelgebied rond Grote en Kleine Staat dat code oranje, en zondag zelfs code rood werd ingevoerd.

Lees ook: Drukte in de binnenstad: Maastricht schaalt op van code oranje naar code rood

Op zaterdag bestond het winkelend publiek voor 85 procent uit bezoekers uit Wallonië, aldus burgemeester Annemarie Penn-Te Strake. Ze heeft in een brief de gouverneur van de provincie Luik gevraagd om de inwoners van zijn provincie er nogmaals op te wijzen dat het maken van niet-noodzakelijke reizen naar Nederland wordt afgeraden.

Lees ook: Maastricht werd afgelopen weekend overspoeld door complete gezinnen uit Wallonië

De gemeente zegt te verwachten dat het heropenen van de winkels in België dit weekend wel een gunstig effect zal hebben op de drukte in het centrum van Maastricht. „Desondanks monitoren we constant, en passen onze aanpak aan op basis van die gegevens.”

Dit weekend zijn vier handhavers, vier beveiligers en 5 hospitality guides aanwezig in de binnenstad. Centrummanagement, de koepelorganisatie van ondernemers in de binnenstad, zet daarnaast twee beveiligers in die zich met name richten op de wachtrijen buiten winkels.

Door Sjak Planthof

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →