Drijvende zonnepanelen moeten voor schoon water zorgen bij Drakenrijk

Afbeelding: John Peters

Op de plas ten oosten van BillyBird Drakenrijk in Reuver moet een drijvende zonneweide van 3,5 hectare komen. Die moet energie gaan leveren, maar vooral ook schoon water voor de zwemplas van het recreatiepark.

Eigenaar van Drakenrijk Ton Derks had eigenlijk niet echt een functie voor de waterplas die tussen het recreatiepark en de A73 in ligt. Zand- en grindwinningsbedrijf Niba gebruikte de plas de afgelopen jaren als werkterrein, maar die werkzaamheden lopen op een einde. Als het bedrijf de oevers op orde heeft gemaakt, wat komend voorjaar het geval zou moeten zijn, blijft een plas van vijf hectare groot over. Zonder functie.

Blauwalg

In de recreatieplas van Drakenrijk, zo merkte Derks, begon steeds meer leven te komen. „Waterplantjes, dieren, dat soort dingen”, legt hij uit. Op zich niet zo erg, maar een volgende stap kan de komst van de blauwalg zijn. Een doodsteek voor elke recreatieplas. Derks: „Net als bij grond, groeit er niks in water als je het bedekt. Zo kwamen we op het idee om de oostelijke plas af te dekken en dat water te gebruiken als schoonwatervoorziening voor de zwemplas.”

De twee plassen zijn al met elkaar verbonden door een kanaaltje. Daar wordt voor het begin van het volgende zwemseizoen een stuw in gemaakt. Zo kan Derks ervoor zorgen dat het water vanuit de oostelijke plas de recreatieplas instroomt. Die heeft op zijn beurt weer een verbinding met de Maas, waardoor het water ververst wordt en blauwalg wordt tegengegaan.

En als het water dan toch bedekt is, kun je er net zo goed zonnepanelen neerleggen, bedacht Derks zich. Daarom ligt er nu een plan ter inzage bij gemeente Beesel om een zonneweide van 3,5 hectare op het water te laten drijven. „De vergunningen zijn aangevraagd, maar het kan nog even duren voordat ze er daadwerkelijk liggen”, vertelt Derks. Dat moet in ieder geval binnen vier jaar zijn na het verstrekken van de vergunning. „Het liefst komen ze zo snel mogelijk.”

Drie plannen

Het plan past in ieder geval prima in het beleid van gemeente Beesel, vertelt wethouder Marcel Roelofs. „Kleinschalige projecten als deze voldoen aan de kaders die er liggen.” Naast het drijvende park liggen er momenteel nog twee plannen voor zonneparken van allebei 2 hectare groot bij de gemeente. Eentje moet eveneens naast de A73 komen ter hoogte van de Bergerhofweg. De andere komt in de plaats van vier varkensstallen aan de Hovergelei.

Vooralsnog zijn er geen zienswijzen binnengekomen op de drie plannen, zegt wethouder Roelofs.

Door Rob Dieleman

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu
Beesel

Gemeenteberichten