Water in Maasnielderbeek Roermond laag door droogte en hitte in de zomer

Het waterpeil in de Maasnielderbeek staat erg laag voor winterse begrippen. Afbeelding: Jeroen Kuit

Het veranderende klimaat heeft ook zijn weerslag op de Maasnielderbeek in Roermond die wordt gevoed door kwelwater, grondwater dat aan de oppervlakte komt. Door de hoge temperaturen en aanhoudende droogte afgelopen zomer is de grondwaterstand zover gedaald dat er nauwelijks nog kwelwater de beek in stroomt.

Omdat de Maasnielderbeek door stedelijk gebied stroomt en daarmee extra kwetsbaar is voor verdroging, heeft het waterschap haar in de zomer een handje geholpen met het oppompen van grondwater. Maar dat mag niet onbeperkt, zo meldt de gemeente die samen met het waterschap het waterpeil in de gaten houdt. Vandaar dat de pompen in het najaar zijn uitgezet. Beide instanties hopen op veel regen zodat het grondwater weer stijgt.

Door Gertie Driessen

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen