Kamer steunt testplicht voor inkomende reizigers

Afbeelding: Getty Images

De Tweede Kamer steunt de spoedwet van het kabinet die een negatieve PCR-coronatest verplicht stelt voor reizigers die ons land binnenkomen vanuit een risicogebied. Dat bleek donderdag tijdens de behandeling van het wetsvoorstel.

Het kabinet kondigde de testplicht eind vorige maand aan, maar de rechter vond de juridische basis onvoldoende. De spoedwet moet de testplicht een extra wettelijke basis geven. Maar de Kamerleden zijn niet helemaal tevreden.

Extra test

VVD’er Jeroen van Wijngaarden vroeg zich af waarom het niet eerder is geregeld. Verder zijn er zorgen over virusmutaties die in Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk zijn gevonden. Het moet mogelijk worden voor reizigers uit dit soort landen op Schiphol nog een extra test te doen, vinden onder meer D66 en PvdA.

Integriteit

Alleen DENK is tegen het wetsvoorstel en noemt het „mosterd na de maaltijd”. Een verplichte coronatest vormt ook een inbreuk op de lichamelijke integriteit, verklaarde Tunahan Kuzu. Hij vreest dat de testplicht een „opmaat is naar een coronapaspoort”. Ook werkt de testplicht volgens hem fraude in de hand. Dat is een zorg van meer partijen.

De Kamer kwam terug van het reces om de spoedwet te behandelen. De Tweede Kamer stemt donderdag nog over de wet. De Eerste Kamer zal het voorstel dan vrijdag behandelen.

Door Door redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen