Aandelen Twitter fors omlaag na verbannen Trump

Afbeelding: EPA

Het aandeel Twitter heeft op de beurs een flinke tik gekregen na het besluit om het account van de Amerikaanse president Donald Trump op te heffen. In Frankfurt, waar het Amerikaanse bedrijf een tweede notering heeft, leverde Twitter 8 procent van zijn waarde in. Ook in de voorbeurshandel in de Verenigde Staten stond het aandeel Twitter flink lager.

Twitter noemde als argument voor het opheffen van Trumps account dat het risico bestond dat hij opnieuw zou oproepen tot geweld. Na de bestorming van het Amerikaanse Capitool vorige week blokkeerde het bedrijf de account van Trump in eerste instantie nog tijdelijk voor 12 uur. Toen hij na het aflopen van die periode weer op dezelfde voet doortweette, zette Twitter een streep door Trumps account.

Analisten wijzen erop dat de verbanning van Trump uitgelegd kan worden als een redactionele beslissing. Daarmee wordt de deur opengezet voor strengere regels voor sociale media. Die zijn nu maar beperkt verantwoordelijk voor uitlatingen van hun gebruikers, maar als ze aantonen dat ze daar zelf mee bezig zijn wil de Amerikaanse wetgever ze die rol mogelijk vaker laten vervullen.

Trump was een van de „populairste accounts” op Twitter, waar hij ruim 88 miljoen volgers had. Zijn vele tweets werden bovendien talloze malen geretweet en leverden ook veel discussie op onder andere Twitter-gebruikers.

Door RTR/Bloomberg

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen