Rutte denkt dat meer ingrijpen nodig is dan huidige lockdown

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Premier Mark Rutte denkt dat er nog verdere maatregelen nodig zullen zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. Dat zei hij woensdag in een debat met de Tweede Kamer.

„We moeten het naar beneden duwen, ik denk niet dat we er komen met de bestaande lockdown”, aldus Rutte. Ook vanuit de Kamer klinkt een roep om verder ingrijpen. Maar over het soort maatregelen dat nodig is, werden Rutte en het parlement het vooralsnog niet eens.

Lees ook: Rutte bevestigt: Nederland blijft tot zeker 9 februari in lockdown

Avondklok

De premier riep de Kamer op niet bij voorbaat een avondklok uit te sluiten. Het Outbreak Management Team komt op verzoek van het kabinet met een advies over de effectiviteit van die maatregel. Maar verschillende partijen hebben hier grote twijfels over. Eerder stemde de Kamer al in meerderheid tegen de mogelijke invoering van een spertijd.

Lees ook: De avondklok hangt in de lucht: wat zijn de gevolgen in de praktijk?

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vindt het „logisch” hiernaar te kijken, CDA’er Pieter Heerma noemt de maatregel „heel goed verdedigbaar”. Vanuit D66 komt echter verzet: „Begin er nu niet aan!” roept fractievoorzitter Rob Jetten het kabinet op.

Video: De Telegraaf

De oppositie is ook niet enthousiast over een avondklok. De PVV van Geert Wilders is altijd al tegenstander, voor GroenLinks-leider Jesse Klaver is de vergaande maatregel „niet het eerste waar ik aan denk”.

Vliegverkeer

Een aantal partijen wil juist dat het kabinet het vliegverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland aan banden legt, om de verspreiding van de Britse coronamutatie tegen te gaan.

Lees ook: Britse coronavariant kan vrij ons land in

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zeiden dinsdag de invoering van een avondklok te overwegen, maar D66-voorman Rob Jetten vindt dat er eerst naar „alternatieven” moet worden gekeken. „Pak die brandhaardvluchten van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland aan”, riep hij het kabinet op. Ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vraagt zich af „hoe het kan dat er dagelijks zoveel vluchten uit het Verenigd Koninkrijk komen”.

Ook GroenLinks vindt het niet te rechtvaardigen dat er nog dagelijks tien tot twintig vluchten uit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland komen. „Ik geloof er helemaal niks van” dat die vluchten noodzakelijk zijn, zei Jesse Klaver. Hij wil dat het aantal vluchten van en naar Schiphol „drastisch” wordt ingeperkt.

De PvdA wil nog verder gaan, door alle inkomende reizigers verplicht te testen en een quarantaineplicht in te voeren. Rutte begrijpt dat partijen zich ergeren dat er elke dag nog steeds zoveel vluchten van en naar Schiphol komen, maar zegt dat het beperken hiervan „juridisch lastig” is.

Reisverklaring

Het kabinet heeft gekeken naar de invoering van een essentiële reisverklaring, maar „wie bepaalt wat wel en wat niet essentieel is?”, vroeg Rutte. Hij vond het in eerste instantie een „briljant” idee, maar „het blijkt uitermate complex in de praktijk”. Het ministerie van Infrastructuur maakte eerder op de dag wel bekend dat reizigers uit het VK en uit Zuid-Afrika, waar ook een coronavariant rondwaart, binnenkort kort voor vertrek een coronasneltest moeten laten doen. Die verplichting komt bovenop de PCR-test die mensen voor vertrek moeten laten doen.

Lees ook: Naast PCR-test wordt ook sneltest verplicht voor reizigers uit VK en Zuid-Afrika

GroenLinks en D66 willen later woensdag een voorstel doen om voor de komende drie weken reisbeperkingen in te stellen, zodat „alleen enkel strikt noodzakelijke reizen gemaakt worden”.

‘Coronaverlof’

Het kabinet bespreekt de mogelijkheid om extra vrije dagen te gunnen aan ouders die kinderen thuis hebben zitten. Dit ‘coronaverlof’ wordt al besproken met bonden en werkgevers, en het kabinet wil hierover in gesprek blijven, zegt premier Mark Rutte aan de Tweede Kamer. Hoewel hij wel wat ziet in het voorstel, is de „vormgeving heel complex” en ziet hij ook mogelijke problemen met de uitvoering.

Vakbond CNV kwam met een voorstel om mensen die het nodig hebben wat extra vrije dagen te laten opnemen. Dit moet betaald worden uit een speciaal op te richten fonds, maar hoeveel geld daarin moet worden gestopt weet de bond nog niet.

In de Tweede Kamer vroegen partijen waaronder de ChristenUnie en GroenLinks aan het kabinet om naar dit voorstel te kijken. Vrijwel alle partijen vroegen het kabinet meer te doen voor ouders die bovenop hun werk en alle maatregelen ook nog eens moeten zorgen voor hun kinderen die thuis zitten omdat de scholen dicht zijn.

Volgende week komt er meer duidelijkheid over de gesprekken met de werkgevers- en werknemersorganisaties hierover. Dan zal het kabinet ook meer informatie geven over de uitbreiding van de economische steunpakketten. Omdat de lockdown zeker tot ten minste 9 februari is verlengd, wil het kabinet ondernemers extra steunen.

Garantiefonds voor sport- en culturele sector

Het kabinet moet met een garantiefonds komen om de sport, en de culturele en creatieve sector financieel te ondersteunen. Dat stellen coalitiepartijen D66 en de VVD woensdag voor tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

De Taskforce Culturele en Creatieve Sector stuurde dinsdag een brief aan de fractievoorzitters in de Kamer. De organisatie zegt dat er een fonds van 500 miljoen euro nodig is om de financiële klappen in de sector op te vangen. „Een besluit voor 1 februari kan voorkomen dat het seizoen 2021 verloren gaat en producenten en toeleveranciers ten onder gaan”, aldus de Taskforce.

D66 en VVD willen dat de sportsector ook in aanmerking komt voor ondersteuning uit een dergelijk fonds. Het voorstel kan waarschijnlijk op een meerderheid in de Kamer rekenen. De linkse partijen in de Kamer pleiten al langer voor meer steun voor de culturele sector.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen