Europese Commissie akkoord met megadeal Londense beurs

Afbeelding: EPA

De Europese Commissie heeft het Britse beursbedrijf London Stock Exchange (LSE) definitief toestemming gegeven om dataleverancier Refinitiv over te nemen.

De Brusselse mededingingsautoriteit deed diepgaand onderzoek naar de samenvoeging van de twee bedrijven, wegens zorgen over verminderde concurrentie bij de handel in financiële instrumenten. Nadat LSE onder andere de beurs van Milaan verkocht werden die bezwaren weggenomen.

Door de deal in aandelen tussen LSE en Refinitiv, waarmee 27 miljard dollar is gemoeid, ontstaat een van ’s werelds grootste aanbieders van financiële data en analysemiddelen. LSE is naast uitbater van de Londense beurs ook leverancier van beursinformatie, en daar komen door de transactie tal van andere informatiesystemen bij.

Voorlopig akkoord

Om goedkeuring voor de deal te krijgen sloot LSE vorig jaar een voorlopig akkoord over de verkoop van de Borsa Italiana in Milaan aan Euronext voor 4,3 miljard euro. Euronext, dat ook al de beurzen in onder andere Amsterdam, Parijs en Brussel exploiteert, groeit dankzij de overname van Borsa Italiana uit tot het grootste beursbedrijf van Europa.

Euronext is dan ook blij met het Brusselse fiat dat LSE en Refinitiv voor hun deal krijgen. Daardoor komt namelijk ook de definitieve inlijving van Borsa Italiana dichterbij, zodat de overname volgens schema in de eerste helft van dit jaar kan worden afgerond.

Toegang

LSE heeft de Europese toezichthouder ook beloofd zijn concurrenten toegang te blijven geven tot belangrijke marktinformatie. Daarbij gaat het onder andere om de bekende beursgraadmeters als de FTSE 100, maar ook om informatie over wisselkoersen.

Door ANP

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →